Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
19.11.2021 12:25

Nitra chce za vyše 4,6 milióna eur vybudovať moderný dopravný systém


Mesto Nitra.


Mesto Nitra pripravuje projekt, ktorý bude v doprave a na semaforoch uprednostňovať vozidlá verejnej osobnej dopravy (VOD). Celkové náklady presiahnu 4,6 milióna eur. Podstatná časť z nich bude hradená z európskych fondov, spolufinancovanie mesta bude necelých 234 000 eur.


Výsledkom projektu má byť vytvorenie uceleného dopravného systému, ktorý bude preferovať vozidlá VOD pri prechode cez svetelné križovatky. "Tieto vozidlá budú na križovatkách uprednostňované, to znamená, že radič CDS bude o blížiacom sa vozidle vedieť a nastavenými logickými podmienkami preň spustí v čo najkratšom možnom čase zelený signál, prípadne zelenú na semafore predĺži tak, aby vozidlo verejnej dopravy mohlo cez križovatku plynule prejsť," uvádza sa v materiáli, ktorý vo štvrtok odsúhlasili mestskí poslanci.

Dopravná riadiaca centrála systému bude sídliť v objekte mestskej polície. Okrem uprednostňovania autobusov a vozidiel verejnej dopravy bude poskytovať dôležité údaje aj vodičom. Pôjde napríklad o takzvané VMS tabule, ktoré budú poskytovať informácie pre  motoristov vstupujúcich do mesta. "Uvidia na nich dojazdové časy, upozornenia na prípadné dopravné obmedzenia či nebezpečné situácie," informoval magistrát.

Dáta zo systému chce magistrát využiť aj pri budovaní Smart City. Získané informácie by mali byť súčasťou komplexného prehľadu o meste. "Poskytnú prehľad o celkovej dopravnej situácii v meste. Tieto dáta by mali byť prístupné v prvom rade organizáciám, ktoré majú v správe infraštruktúru mesta a predstaviteľom mesta formou dispečerského rozhrania, ale aj obyvateľom v podobe online portálu a mobilnej aplikácie," konštatuje sa v schválenom zámere.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.12.2016
Projekt Smart City zmodernizuje mesto a jeho služby
Z Nitry by sa v budúcnosti malo stať inteligentné a moderné mesto. Vďaka projektu Smart City sa má zmeniť na sídlo, ktoré produkuje minimum emisií, šetrí zdroje, je energeticky efektívne a je schopné poskytnúť svojim obyvateľom vysokú kvalitu života.
viac
21.09.2017
V Nitre pribudne takmer 14 kilometrov nových cyklotrás za 3,9 mil. eur
Mesto Nitra získalo dotáciu vo výške 3,7 milióna eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na budovanie nových cyklotrás.
viac
30.10.2017
Projekt Smart City už prináša v Nitre výsledky
Nitra chce v projekte Smart City patriť k lídrom na Slovensku. Ako moderné mesto chce šetriť zdroje, produkovať minimum emisií, investovať do ľudských zdrojov a doplnení siete infraštruktúry s tým, že bude ešte viac využívať moderné technológie a riešenia.
viac
14.11.2017
Nitra hľadá zdroje na financovanie projektov Smart City
Mesto Nitra hľadá zdroje na implementáciu projektu Smart City. Vedenie mesta sa stretlo so zástupcami Európskej investičnej banky, prostredníctvom ktorej plánuje časť projektov financovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %