Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.10.2020 09:00

NKÚ:Inštitúcie neboli pripravené na pandémiu


Ilustračná snímka.


Kompetentné inštitúcie krízového riadenia vrátane Správy štátnych hmotných rezerv SR neboli dostatočne pripravené na pandémiu nového koronavírusu.


Zdravotnícky materiál začali obstarávať až po vyhlásení núdzového stavu, nákupy viacerých kontrolovaných subjektov boli predražené. Vyplýva to z analýzy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR o nákupe zdravotníckych pomôcok.     

„Alarmujúcim zistením je fakt, že až uznesenie vlády SR z 27. februára rozšírilo zoznam pohotovostných zásob štátu o zdravotnícky materiál. K uvedenému termínu neboli na národnej úrovni k dispozícii žiadne zdravotnícke pomôcky využiteľné pre elimináciu dosahov nástupu epidémie či pandémie,” tlmočil zistenia NKÚ hovorca Marek Papajčík s tým, že Ministerstvo zdravotníctva SR ani Úrad verejného zdravotníctva SR v minulosti nepožadovali vytvorenie týchto zásob.      

Úrad v analýze zároveň upozornil, že na SR nebola od roku 2008 zadefinovaná potreba doplniť pohotovostné zásoby o vybrané zdravotné pomôcky.      

Viaceré kontrolované subjekty podľa zistení národnej autority nedodržali pri nákupe zdravotníckych pomôcok princípy transparentnosti. Nedostatočný bol aj rozsah zverejňovaných informácií o štruktúre objednávok či fakturovaných sumách. „Porovnanie vývoja cien a analýza realizovaných nákupov ukazuje, že viaceré zdravotnícke pomôcky vrátane chirurgických rúšok, masiek, ale aj rukavíc či ochranných oblekov boli neprimerane predražené,” spresnil.      

Výrazné nedostatky identifikoval úrad pri nákupoch mesta Bratislava. „Zo sumy viac ako 730 000 eur vyčlenenej na riešenie mimoriadnej situácie boli verejne prístupné len informácie o použití 5300 eur,” informuje NKÚ. Za príklad dobrej praxe označil nákupy zdravotníckych pomôcok Banskobystrickým samosprávnym krajom.      

Chirurgické masky a rúška podľa zistení NKÚ nakupoval v čase od marca do mája 2020 najdrahšie Bratislavský samosprávny kraj, taktiež mestá Košice a Bratislava.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.08.2020
Primátori sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu
Primátori miest sú pripravení riešiť druhú vlnu pandémie nového koronavírusu. Pandemický plán považujú za dobrý a veľmi rozumný. Povedal to prezident Únie miest Slovenska (ÚMS) Richard Rybníček po stredajšom zasadnutí jej prezídia v Košiciach.
viac
20.10.2020
Ministerstvo vnútra schválilo eurofondový projekt pre SŠHR
Ministerstvo vnútra schválilo štátnym hmotným rezervám eurofondový projekt zameraný na pomoc pri zvládaní pandémie COVID-19.
viac
08.01.2021
NKÚ upozornil na nedostatočnú vnútornú kontrolu i pretrvávajúcu byrokraciu
Princíp jeden krát a dosť pri komunikácii občana so štátnymi či verejnými inštitúciami stále nefunguje a odstraňovanie byrokratických prekážok s využívaním informačných systémov je nedostatočné.
viac
12.07.2021
Štát nevie efektívne využiť zhabaný olej či naftu, milión litrov leží v skladoch
Viac ako 1 milión litrov minerálnych olejov uskladňovala Finančná správa bez efektívneho využitia. Nafta, mazací či vykurovací olej, ktoré boli zaistené colnými úradmi, sa skladujú najmä u externých skladovateľov formou outsourcingu za priemernú cenu 441 eur za tisíc litrov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %