Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
15.05.2019 09:05

Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória


Miestny úrad Bratislava-Nove Mesto - ilustračná snímka


Bratislavské Nové Mesto sa dostáva z rozpočtového provizória. Rozhodli o tom novomestskí poslanci, keď na poslednom rokovaní miestneho zastupiteľstva schválili rozpočet mestskej časti na rok 2019.


Samospráva by podľa neho mala hospodáriť s prebytkovým rozpočtom, kde príjmy predstavujú 28,2 milióna eur a výdavky sa odhadujú na úrovni 27,8 milióna eur.

 

"Nové Mesto má dobrý a zodpovedný rozpočet. Je to silne rozvojový rozpočet, ktorý nám umožní, aby v našej mestskej časti pokračoval intenzívny rozvoj najrôznejších služieb pre ľudí. Máme množstvo plánov," zhodnotil pre TASR starosta Nového Mesta Rudolf Kusý.       

Prioritou mestskej časti zostáva aj tento rok školstvo. V kapitálových aj bežných výdavkoch pôjde najviac peňazí na vzdelávanie. Na chod škôl a na ich rekonštrukciu je vyčlenených takmer 13,8 milióna eur. V pláne je napríklad rekonštrukcia Základnej školy (ZŠ) Sibírska či ZŠ Kalinčiakova, ale tiež nová materská škola (MŠ) na Teplickej ulici a nové jasle a škôlka na Vihorlatskej ulici. Na základných školách na Sibírskej, Riazanskej a Jeséniovej ulici by sa zasa mali zriadiť špecializované učebne.       

Samospráva plánuje investovať aj do projektov v iných oblastiach. Rekonštrukcie by sa mala dočkať horná a dolná stanica lanovky zo Železnej studničky na Kamzík. Seniorom by malo pribudnúť nové zariadenie na Kalinčiakovej ulici a na Makovického ulici by sa malo vybudovať centrum včasnej intervencie. Pokračovať by sa tiež malo v rekonštrukciách ulíc či v investíciách do ihrísk a športovísk.       

Na otázku, prečo mestská časť fungovala viac ako štyri mesiace v rozpočtovom provizóriu, samospráva odpovedala, že Nové Mesto je veľká mestská časť, preto je "normálne", že v procese prípravy rozpočtu bolo vznesené množstvo predstáv, požiadaviek a priorít. "Vždy sa snažíme schvaľovať rozpočet tak, aby bol konsenzom požiadaviek a priorít všetkých poslancov, ktorí zastupujú občanov mestskej časti," uviedla mestská časť s tým, že verzie návrhu rozpočtu sa v procese prípravy viackrát dopĺňali o požiadavky poslancov. "Fakt, že rozpočet bol schválený v máji, významne neovplyvnil fungovanie mestskej časti a úradu," dodala mestská časť.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2019
Na Kuchajde sa v sobotu začína novomestské kultúrne leto
V areáli Kuchajdy v bratislavskom Novom Meste sa v sobotu (22. 6.) začne tohtoročné kultúrne leto. "Naším zámerom je pritiahnuť na Kuchajdu celú rodinu, aby si tu každý našiel niečo zaujímavé. Tomu zodpovedá aj skladba otvorenia kultúrneho leta," priblížil novomestský starosta Rudolf Kusý.
viac
31.10.2020
Bratislavské Nové Mesto musí presunúť participatívne projekty na budúci rok
V bratislavskom Novom Meste sa tento rok víťazné projekty participatívneho rozpočtu realizovať nebudú. Rozhodnutím miestnych poslancov totiž vznikol nesúlad medzi dvoma uzneseniami, ktorý sa nepodarilo na októbrovom rokovaní odstrániť.
viac
01.07.2021
Petržalka hospodárila v roku 2020 s prebytkom vyše 5,87 mil. eur
Bratislavská Petržalka hospodárila v minulom roku s prebytkom bežného a kapitálového rozpočtu vo výške viac ako 5,87 milióna eur. Vyplýva to zo záverečného účtu mestskej časti za rok 2020, ktorý tento týždeň schválili miestni poslanci.
viac
09.02.2023
Nové mesto bude tento rok hospodáriť s viac ako 42 miliónmi eur
Bratislavské Nové Mesto bude v tomto roku hospodáriť so sumou viac ako 42 miliónov eur. Rozhodli o tom v utorok miestni poslanci, keď schválili rozpočet mestskej časti na rok 2023.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %