Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.07.2017 08:29

Novelou volebného zákona podľa R. Rašiho ušetrí štát státisíce eur


Primátor Košíc Richard Raši.


Podľa primátora mesta Košice Richarda Rašiho novelou zákona o podmienkach výkonu volebného práva štát ušetrí státisíce eur a voliči nebudú musieť ísť voliť v priebehu jedného roka trikrát. Informovala o tom hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.


Cieľom novely zákona o podmienkach výkonu volebného práva je, aby sa nezmyselne nemíňali peniaze všetkých občanov na doplňujúce voľby, v ktorých by zvolení primátori a starostovia získali mandát len na pol roka, teda do konania riadnych komunálnych volieb v novembri 2018. Reagovala hovorkyňa na dnešné vyhlásenie opozície, ktorá posiela volebný zákon na Ústavný súd SR.       

"Voliči vďaka tejto novele nebudú musieť ísť k volebným urnám trikrát v priebehu jedného roka a voliť predsedu kraja, dočasného starostu alebo primátora v doplňujúcich voľbách a riadneho starostu alebo primátora v komunálnych voľbách. Novela zákona zabezpečí, aby bol primátor alebo starosta poverený na obdobie jedného roka do konania komunálnych volieb, nie na pol roka ako doteraz," uviedla v stanovisku hovorkyňa.      

Ďalej spresnila, že schválená novela sa týka všetkých miest a obcí na Slovensku, v ktorých primátori a starostovia kandidujú za predsedov vyšších územných celkov a v ktorých nebude musieť štát v prípade ich úspešnej kandidatúry zbytočne utrácať peniaze za zorganizovanie doplňujúcich volieb.      

"Zákon nebol zmenený kvôli Rašimu, ale preto, že zákonodarcovia sa rozhodli pre efektívnejší model fungovania samosprávy v prípade nutnosti vykonania doplňujúcich volieb bez zbytočného plytvania peňazí miest a obcí. Len v Košiciach to bude znamenať v roku 2018 úsporu približne 140 000 eur. Na celom Slovensku sa tak podarí ušetriť státisíce eur," konštatovala hovorkyňa.

Odmieta tvrdenie opozície, že schválením tejto novely zákona bude samospráva nefunkčná, keďže mestské rady, mestské zastupiteľstvá a ich komisie budú ďalej pravidelne rokovať. "Novelu zákona o podmienkach výkonu volebného práva opozícia od začiatku nezmyselne spája s menom Richarda Rašiho, pritom on touto novelou nič nezíska. Ak sa v prípade úspechu v jesenných voľbách do Košického samosprávneho kraja stane jeho predsedom, alebo ak nebude úspešný a ostane primátorom, zákon sa ho nijako týkať nebude," dodala.       

Podnet na Ústavný súd SR dnes podalo 43 opozičných poslancov zo strán SaS, OĽaNO-NOVA a Sme rodina. Sú presvedčení, že právna norma, podľa ktorej budú doplňujúce voľby primátorov, starostov a obecných poslancov v aktuálnom volebnom období vyhlásené najneskôr do 31. októbra 2017, upiera občanom volebné právo.      

Opozícia tiež tvrdí, že novela má byť v prospech košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD). Nazývajú ju preto lex Raši. Podľa opozície totiž má zabezpečiť, aby v prípade zvolenia Rašiho za predsedu Košického samosprávneho kraja nenastúpil do čela mesta nový primátor, ale človek, ktorého si vyberie Raši. Koalícia už obvinenia odmietla.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
13 miliónov eur bude budúci rok chýbať v triedenom zbere
To je predpokladaný účet za novelu zákona o odpadoch prijatú v posledný októbrový týždeň. Novela zákona o odpadoch priniesla so sebou povinnosť pre organizácie zodpovednosti výrobcov vypovedať zmluvy obciam, pretože im prikázala vyrovnať počet zazmluvnených obcí s množstvom zazmluvnených výrobcov.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
30.11.2021
ZMOS sa obrátil na hlavu štátu aj generálneho prokurátora
Združenie miest a obcí Slovenska koncom minulého týždňa principiálne odmietlo spornú poslaneckú novelu zákona o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, ktorá zo samospráv vytvára bezmocného sponzora.
viac
02.12.2021
ZMOS rokoval s rezortom hospodárstva o novele zákona o miestnych daniach
Rozporové konanie k novele zákona o miestnych daniach a o miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady medzi Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Ministerstvom hospodárstva SR sa uskutočnilo online formou v utorok 30. novembra 2021.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %