Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
14.07.2022 12:35

Obec plánuje vybudovať novú IBV, musí však zvýšiť kapacitu čistiarne


Obec Huncovce. Snímka zdroj: (mapio.net).


Obec Huncovce neďaleko Kežmarku plánuje zrealizovať nový projekt individuálnej bytovej výstavby (IBV). Na to však potrebuje zvýšiť kapacitu tamojšej čistiarne odpadových vôd (ČOV).


Na výstavbu pôjde podľa zmluvy so zhotoviteľom 355 000 eur, obec sa v tomto prípade uchádza o zdroje z envirofondu. Starosta obce Peter Majerčák uviedol, že v lokalite "Za školou" by malo stáť viac ako 80 domov a ďalšie objekty na celkovej ploche približne 92 000 štvorcových metrov.

Súčasťou vizualizácie je napríklad bytový dom, polyfunkčné objekty určené na šport či rekreáciu, ihriská, tiež zeleň a parkovacie plochy. "Pôjde o obecnú IBV a vo fáze územného konania je jednou z nutných podmienok aj rozšírenie kapacity existujúcej ČOV," vysvetlil Majerčák. Obec chce následne v lokalite zrealizovať všetky inžinierske siete vrátane komunikácií a rozparcelované pozemky následne predávať záujemcom.

V rámci projektu II. etapy ČOV sa celkovo vybuduje sedem stavebných objektov vrátane novej prevádzkovej budovy, nádrží či prepojovacieho potrubia a ráta sa tiež s novou strojno-technickou časťou. "Vzhľadom na harmonogram prác a preinvestované zdroje sme zhruba v tretine projektu. Nádrže sú už hotové, prevádzková budova je dokončená na približne 50 percent," priblížil starosta, ktorý odhaduje, že práce by mali byť ukončené na prelome augusta a septembra.

Obec má približne 3100 obyvateľov, z toho asi 65 percent je napojených na verejnú kanalizáciu. Ďalšiu kanalizačnú sieť a pripojenia nie je možné vybudovať, kým sa nezvýši kapacita čistiarne. "Aj aktuálne výzvy z rôznych ministerstiev sú zamerané na budovanie kanalizačných a stokových systémov, ktoré však môžeme vybudovať len vtedy, ak ich v konečnom dôsledku máme kam vyústiť. Bolo by kontraproduktívne, ak by sme vybudovali napríklad 300-metrovú sieť splaškovej kanalizácie, napojili na ňu niekoľko desiatok domácností a stroskotáme na tom, že ju nemáme kam vyústiť. Prekročili by sme aktuálny počet povolených ekvivalentov, na ktorý je dimenzovaná ČOV," objasnil Majerčák.

Dobudovanie II. etapy čističky zabezpečí rozšírenie jej kapacity o ďalších 750 ekvivalentov. To by malo podľa starostu situáciu zastabilizovať. "Rozšírenie ČOV však nie je jedinou limitou pre dobudovanie kanalizačnej siete v obci. Vybudovanie kanalizácie pozdĺž hlavnej cesty I/66 je v súčasnosti práve z dôvodu hustej premávky a dopravných obmedzení prakticky nereálne. Situáciu pomôže vyriešiť až vybudovanie plánovaného obchvatu obce a presmerovaním veľkej časti dopravy mimo obec," skonštatoval Majerčák.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.08.2016
V Očovej finišujú s rekonštrukciou kultúrneho domu
Koncom augusta by mali ukončiť rekonštrukciu kultúrneho domu v Očovej v okrese Zvolen. Obec na projekt, ktorý má znížiť energetickú náročnosť budovy, postavenej v 50. rokoch minulého storočia, získala dotáciu z Environmentálneho fondu.
viac
24.01.2023
Do projektu bezpečnosti detí v okolí škôl sa zapojí ďalších 10 ZŠ
Hlavné mesto Bratislava rozširuje projekt Mesto pre deti, ktorého cieľom je zvýšiť bezpečnosť detí a žiakov v okolí základných škôl (ZŠ). K minuloročnej pilotnej škole Tbiliská v Rači sa má tento rok pridať ďalších desať škôl vo viacerých mestských častiach.
viac
17.05.2023
V rómskej osade dobudujú a obnovia cesty a chodníky, obec získala NFP
V obci Ľubotín v Staroľubovnianskom okrese sa začínajú stavebné práce na miestnych komunikáciách v rómskej osade.
viac
24.05.2023
Kapacitu ČOV rozšíria, obec získala úver z Envirofondu 1,2 milióna eur
Kapacitu čistiarne odpadových vôd (ČOV) v podtatranskej obci Lendak rozšíria, obec získala na projekt úver vo výške viac ako 1,2 milióna eur z Environmentálneho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %