Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.11.2021 04:20

Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí


Ilustračná snímka.


Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.


Prieskum prebehol ešte v júni minulého roka. Agentúra oslovila populáciu SR vo veku 18+, pričom sa snažila zohľadniť zodpovedajúcu reprezentatívnosť a proporčnosť zúčastnených z pohľadu veku, pohlavia, vzdelania, miesta bydliska a kraja. Účastníkov starších ako 50 rokov bolo 430.

Konkrétne porovnania

V prieskume 93 percent ľudí starších ako 50 rokov napríklad deklarovalo, že odpad triedi. U mladších do 50 rokov to bolo 83 percent.

V prípade jednotlivých komodít odpovedalo až 84 percent respondentov zo skupiny starších, že plastový odpad vždy triedi. V prípade papiera či skla išlo o tri štvrtiny starších respondentov. Bolo to podstatne viac ako v skupine mladších. „Výsledok potvrdzuje, že starší ľudia sa základné druhy komodít naučili triediť,“ konštatovala Katarína Kretter z ENVI - PAK. „Stále však vidíme priestor na zlepšenie, čomu pomáhame zvyšovaním informovanosti obyvateľstva o triedení.“

Kupujúci neprestali uprednostňovať nízku cenu

Podľa prieskumu si ľudia pri nákupoch všímajú, či je produkt zabalený v recyklovateľnom obale (65 percent) a až 71 percent deklarovalo, že ak by mali tú možnosť, uprednostnili by nakupovanie bezobalových výrobkov! Popri tom ale nižšia cena obalu naďalej ostáva napríklad pre 74 percent starších ľudí dôležitejšia ako obal vyrobený z recyklovaného materiálu.

Ako sa prejavil vplyv zákazu spaľovania odpadov v záhradách a ďalších faktorov

V nedávnej minulosti ľudia na svojich pozemkoch vypaľovali suchú trávu, pálili konáre, lístie, burinu a popri tom končili v ohni aj plasty, staré noviny či iný papier, a tiež obaly z nápojových kartónov. Dnes sú títo ľudia starší, ale spaľovanie sa postupne vytráca (zákon), a cestu ako postupovať s komunálnym odpadom priniesol zákon o odpadoch v roku 2015. „Platí, že v prípade vyššej poctivosti starších ľudí pomáha pri zvyšovaní podielu triedenia dobré nastavenie odpadového hospodárstva v obci,“ dopĺňa K. Kretter. „Kde funguje, ľudia spaľujú minimálne, ale na starých rodičov majú dobrý vplyv napríklad aj vnúčatá, preto ostáva v tomto smere dôležitá nepretržitá edukácia detí v škôlkach či na školách.“

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.04.2016
Pomôžte ,,Jožovi z triedičky“. Trieďte odpad. Je to jednoduché.
Jožo je obyčajný Slovák, pracujúci na triedičke odpadov. Svoju prácu miluje, robí ju svedomito a venuje jej preto veľa času. Postupne prichádza na to, že Slováci triedenie zanedbávajú, odpad neseparujú, nevedia, čo sa s ním deje po jeho vytriedení.
viac
30.08.2021
SR za desať rokov vyprodukovala približne o 3,5 percenta viac odpadu
Slovensko za uplynulých desať rokov vyprodukovalo každoročne približne o 3,5 percenta viac odpadu. V minulom pandemickom roku sa trend trochu znížil.
viac
14.03.2022
Budúcnosť obalov? Ich udržateľnosť
Približne 87 percent obyvateľov SR triedi komunálny odpad pravidelne a napríklad 63 percent zaujíma, či je produkt (potraviny, kozmetika, elektronika atď.) zabalený v recyklovateľnom obale.
viac
15.06.2022
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast
Najväčšiu odpadovú položku v slovenských domácnostiach tvorí plast, napriek tomu ho mnoho ľudí nevie triediť. Vyplýva to z prieskumu Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV) Envi-Pak. OZV Envi-Pak v tejto súvislosti vyzvala na zodpovednejšie triedenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %