Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
14.03.2022 04:15

Budúcnosť obalov? Ich udržateľnosť


Ilustračná snímka.


Približne 87 percent obyvateľov SR triedi komunálny odpad pravidelne a napríklad 63 percent zaujíma, či je produkt (potraviny, kozmetika, elektronika atď.) zabalený v recyklovateľnom obale.


Vyplýva to z výsledkov prieskumu spoločnosti ENVI - PAK. Na druhej strane však popri raste záujmu ľudí o šetrenie životného prostredia došlo počas pandémie covidu k výraznému podielu nákupov v online prostredí a aj ku zvýšenej produkcii odpadu (počínajúc lepenkou a končiac plastmi). Napríklad spoločnosť RAJA, popredný výrobca obalových materiálov, upozorňuje na svojej stránke na výrazný medziročný nárast lepiacich pások o 69 percent či papierových výplní o 35 percent. Ide o porovnanie rokov 2019 a 2020.

Uprednostnenie ekologických verzií obalov

Popri tom je však jasné, že človek ani trh si už nedokážu predstaviť návrat ľudstva do „bezobalovej“ minulosti. A to by mohlo byť momentom, keď zjednodušený pohľad zdvihne varovný prst pred bezmocnosťou spoločnosti voči konzumu. Zvlášť, keď rešpektujeme, že triedenie a následné recyklovanie je síce správna cesta, ale recyklovať predsa nemožno donekonečna.

Pripomeňme ale , že firmy aj e-shopy majú možnosť vybrať si obaly spomedzi už existujúcich dostupných obalov v pomerne vysokých ekologických verziách, či už so šancou ich niekoľkonásobnej recyklácie, prípadne výroby z čisto a vyslovene prírodných zdrojov. Teda trvalo udržateľných.

Päť praktických zásad udržateľného balenia

Spomínaná spoločnosť na svojej stránke ponúka päť praktických zásad pre udržateľnejšie balenie výrobkov:

- REDUKCIU hmotnosti a objemu balenia znížiť na minimum, ktoré je nevyhnutné k zaisteniu riadnej ochrany a znižuje nielen množstvo odpadu, ale aj náklady na prepravu,

- OPAKOVANÉ POUŽITIE – navrhovanie a využívanie iba takých materiálov na balenie, ktoré možno viackrát použiť,

- OBNOVU – využívanie obnoviteľných materiálov,

- RECYKLÁCIU – minimalizovanie dopadu na životné prostredie,

- NÁHRADU – vylúčenie obalov, ktoré nie sú šetrné voči životnému prostrediu.

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.01.2017
Slovensko je s triedením odpadov na začiatku dlhej cesty
„Ľudia musia pochopiť zmysel triedenia odpadov a začať sami od seba,“ hovorí riaditeľka pre komunikáciu a marketing v a.s. ENVI - PAK Silvia Nosálová.
viac
09.02.2017
Slovensko zúfalo málo recykluje komunálny odpad
Slovensko recykluje 14,9 percenta komunálnych odpadov, čo je podstatne menej ako Česko (29,7 %), Maďarsko (32,2 %) či Poľsko (42,5 %) nehovoriac o Slovinsku (54,1 %). Vyplýva to z najnovšej štatistiky Eurostatu (Štatistického úradu Európskych spoločenstiev) za rok 2015.
viac
17.05.2017
Podstatná časť bratislavského komunálneho odpadu končí v spaľovni
V minulom roku sa v rámci Bratislavy vyzbieralo 157 217 ton komunálneho odpadu.
viac
16.11.2021
Päťdesiatroční (a starší) triedia odpady viac ako mladí
Starší ľudia sú pri triedení komunálnych odpadov zodpovednejší ako mladí. Vyplýva to z  odpovedí tisícky respondentov, ktorý pre potreby OZV ENVI - PAK vykonala prieskumná agentúra MNFORCE.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %