Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
08.12.2020 08:25

Petržalka odkúpi objekt ZSE za 2,6 milióna eur


Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Bratislavská Petržalka odkúpi objekt spoločnosti Západoslovenská energetika (ZSE) na Ulici Ondreja Štefanka za 2,6 milióna eur. Prioritným cieľom je zabezpečenie vhodných podmienok pre materiálno-technické vybavenie referátu správy verejných priestranstiev.


Podľa samosprávy existujú aj ďalšie alternatívy na využitie priestoru, v spolupráci s hlavným mestom sa tiež otvára možnosť postaviť v okolí nájomné bývanie.

„Som presvedčený, že keď budeme zabezpečovať starostlivosť verejných priestranstiev ďalších 20 rokov vo vlastnej réžii, investovaná suma sa nám vráti niekoľkonásobne,” uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka. Pokiaľ ide o financovanie, mestská časť má schválený úverový rámec vo výške troch miliónov eur, z ktorého môže použiť 50 percent na kapitálové výdavky. Druhú polovicu bude financovať z vlastných zdrojov, a to z hospodárskeho prebytku.

Predmetný areál ZSE bol dlhodobo nevyužívaný, v súčasnosti ho využívajú zamestnanci spomínaného referátu správy verejných priestranstiev. Spoločnosť však od začiatku deklarovala, že nemá záujem areál dlhodobo prenajímať, ale chce ho predať. Mestská časť ho má prenajatý na dva roky. Rozhodla sa odkúpiť ho aj preto, lebo predmetnému referátu pribúdajú aktivity v réžii mestskej časti, ako aj z dôvodu nevyhovujúcich podmienok susedného areálu miestneho podniku verejnoprospešných služieb. Areál totiž nespĺňa nielen kapacitné podmienky, ale ani podmienky zo stavebno-technickej a ekologickej stránky.

„Nový areál sa nachádza v tesnom susedstve pozemkov v správe mestskej časti aj vo vlastníctve hlavného mesta, preto existujú aj ďalšie alternatívy využitia tohto priestoru,” priblížil Hrčka, podľa ktorého sa zvyšuje pravdepodobnosť, že by magistrát vybudoval na svojich pozemkoch v súlade s územným plánom nájomné bývanie. O výstavbe však bude musieť rozhodnúť miestne i mestské zastupiteľstvo, nájomné byty sú podľa starostu pre mestskú časť najlepšou voľbou.

Súčasťou budovy sú aj administratívne a bytové priestory, po podpísaní kúpnopredajnej zmluvy by malo mestskej časti pribudnúť aj sedem bytov, ktoré v súčasnosti obývajú zamestnanci ZSE. Štyri byty zostanú naďalej v súkromnom vlastníctve, do budúcna však nie je podľa starostu vylúčené, že mestská časť bude mať záujem odkúpiť aj tie, aby vlastnila celý objekt. „Uvidíme, keď bude chcieť mestská časť budovu dostavať, pristavať, nadstavať. Jedna z alternatív možno bude odkúpenie aj tých štyroch bytov,” skonštatoval Hrčka.

Odkúpenie objektu zároveň môže prispieť aj k rozšíreniu kapacít v Materskej škole (MŠ) Bohrova. V budove škôlky donedávna sídlilo Stredisko služieb školám a školským zariadeniam Petržalky, časť strediska však bola presunutá do priestorov na Ulici Ondreja Štefanka, druhá do budovy miestneho úradu. „Ich presunom sa uvoľnili tri miestnosti, z ktorých rekonštrukciou vzniknú nové triedy,” doplnil Hrčka.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2020
K štúdii projektu športovo-rekreačného areálu dostal BSK vyše 100 pripomienok
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zaevidoval k urbanistickej štúdii (UŠ) na projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke viac ako 100 pripomienok.
viac
16.11.2020
BSK predložil hlavnému mestu upravený čistopis UŠ športovo-rekreačného areálu
Bratislavský samosprávny kraj (BKS) doručil bratislavskému magistrátu čistopis urbanistickej štúdie (ÚŠ) pre projekt plánovaného športovo-rekreačného areálu na takmer deväťhektárovom pozemku v bratislavskej Petržalke.
viac
25.11.2020
Miesto bývalej továrne na Patrónke chce kraj premeniť na multifunkčný areál
Rozsiahly priestor v lokalite bývalej továrne na bratislavskej Patrónke by sa mal v najbližších rokoch premeniť na viacúčelový areál s využitím pre školstvo, kultúru, umenie, športové podujatia, či ďalšie voľnočasové aktivity.
viac
21.03.2023
Starosta Petržalky predpokladá,že električka pôjde po novej trati až v roku 2025
Starosta bratislavskej Petržalky a zároveň bratislavský mestský poslanec Ján Hrčka predpokladá, že električka bude po novej trati (Jungmannova-Janíkov dvor) jazdiť až v roku 2025. Odvoláva sa pritom na informácie, ktoré má, i na priebeh stavebných prác.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %