Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
26.10.2022 09:30

Podtatranská obec má novú monografiu, pokrstili ju horskí nosiči


Snímka zdroj: (tatry.sk).


Podtatranská obec Nová Lesná má novú monografiu, do života ju minulý týždeň uviedla štvorica horských nosičov a záchranárov.


Prednostka tamojšieho obecného úradu Monika Hlinková informovala, že publikácia o histórii obce vznikla pod zostavovateľskou kuratelou vedúcej Štátneho archívu v Prešove, pracovisko Archív Poprad Zuzany Kollárovej.

"Autorsky sa na klasicky zostavenej obecnej monografii podieľali popradskí archivári Ľuboš Janaček, Ingrid Janigová, Božena Malovcová, Martina Šlampová, prírodovedec Adrián Harničár, archeológ Marián Soják a Milan Vdovjak. Graficky knihu vytvoril Tomáš Bujna a vytlačili ju Popradské tlačiarne," priblížila Hlinková. Plnofarebná monografia obsahuje 432 strán, 689 fotografií a vyšla nákladom 1200 kusov.

Autorský kolektív s výrazným prispením obyvateľov obce, ktorí pomohli doplniť monografiu svojimi rodinnými fotografiami a archívnymi dokumentmi, vytvoril podľa zostavovateľky dôstojnú publikáciu, zachovávajúcu doposiaľ známe i neznáme fakty z ich života. "Ambíciou monografie je zachytenie minulosti spájajúcej sa predovšetkým s nemeckým obyvateľstvom a slovenskej prítomnosti výnimočnej obce, ktorá je širokej verejnosti známa ako obec s najkrajším výhľadom na Vysoké Tatry, no predovšetkým ako kolíska horských vodcov," upozornila Kollárová. S históriou Novej Lesnej sa spája aj dianie v Hornom a Dolnom Smokovci v čase, keď sa tieto osady zrodili až do čias, kedy sa stali súčasťou mesta Vysoké Tatry.

Nová Lesná je zároveň kolískou horských vodcov, práve preto obecnú publikáciu uviedli do života štyria zástupcovia vodcov a záchranárov Ladislav Šedivý, Ivan Urbanovič, Ján Hanáček a Viliam Černý.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2018
Novú monografiu o meste pokrstili ihličím z tatranských stromov
Ihličím z tatranských stromov uviedli nedávno do života rozsiahlu monografiu o meste Vysoké Tatry. Jej príprava trvala takmer 3 roky a podieľalo sa na nej 18 autorov, ktorý viedli Zuzana Kollárová z popradskej pobočky Štátneho archívu v Prešove a autorka myšlienky a novinárka Ingrid Janigová.
viac
04.10.2018
Kraj prispeje knižniciam na nákup nových kníh
Prešovský samosprávny kraj prispeje knižniciam vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti na nákup nových kníh. Zo svojho rozpočtu vyčlenil na tento účel 150 tisíc eur. Účelovou dotáciou chce krajská samospráva podporiť zvyšovanie čitateľskej gramotnosti a kultúru čítania najmä u detí a mladých ľudí.
viac
15.04.2020
Mestá na hornom Zemplíne spúšťajú svoje mobilné aplikácie
S cieľom lepšej informovanosti verejnosti spustili mestá Humenné, Vranov nad Topľou a Medzilaborce mobilné informačné služby formou aplikácií. Samosprávy o tom informujú na svojich internetových stránkach.
viac
29.05.2020
Celoštátna súťaž Slovenská kronika 2020
Národné osvetové centrum v spolupráci so Slovenskou národnou knižnicou, Slovenským národným múzeom a Združením miest a obcí Slovenska vyhlasuje 11. ročník celoštátnej súťaže Slovenská kronika 2020.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %