Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.05.2016 06:00

Je možné neprodukovať komunálny odpad? - časť odpad z domácností


Každý človek vyprodukuje za deň veľké množstvo odpadu. Snímka: (shutterstock.com).


Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, koľko odpadu vyprodukuje človek za deň? Štatistiky Eurostatu za rok 2014 poukazujú na to, že každá osoba na Slovensku ročne vyprodukuje 321 kg odpadu.


Riešením tejto situácie je snaha o produkovanie menšieho množstva odpadu. Akým spôsobom možno tento záväzok dosiahnuť? V tomto článku o znižovaní odpadov si predstavíme zopár rád, ktoré vám pomôžu produkovať čo najmenej odpadu z domácnosti, predmetov každodenného použitia a oblasti hygieny.

Ranná káva bez odpadu

Patríte medzi tých, ktorí podľahli čaru nápojov pripravovaných z kapsúl? Kým kávu pripravenú z kávových kapsúl vypijeme pomerne rýchlo, odpad z kapsúl spôsobuje problém. Kapsule nie sú recyklovateľné, pretože pozostávajú z viacerých typov materiálu. Práve z tohto dôvodu v meste Hamburg kávovým kapsliam odzvonilo. V januári totiž mesto vydalo dokument, ktorý zakazuje používať kávové kapsule, pričom sa tento zákaz vzťahuje na všetky vládne budovy v meste. Ak sa im chcete vyhnúť aj vy, dajte prednosť domácej príprave kávy v klasickom kávovare alebo prostredníctvom takzvaného ,,francúzskeho lisu“, ktorý oddelí kávu od pomletých zrniečok. Ideálne sú kávovary, ktoré vám kávové zrná pomelú a tým zaistia čerstvosť a tú správnu chuť kávy. Rovnako problematické je aj používanie smotany do kávy. Tá je často balená do obalov, ktoré sú zložené z viacerých materiálov. Vhodným riešením je uprednostniť produkty balené do sklenených obalov, ktoré nie sú takou záťažou, ako veľké množstvá malých obalov. Navyše „sklo je možné recyklovať donekonečna,“ vyjadrila sa Silvia Nosálová zo spoločnosti ENVI - PAK, ktorá financuje triedený zber odpadov.

Zelenina a ovocie do plátennej tašky

Uprednostnite čerstvú zeleninu a ovocie z miestnych trhov pred tou balenou. Zelenina a ovocie sú v supermarketoch často balené do plastových priehľadných obalov, ktoré však len prispievajú k tvorbe odpadu a nijak špeciálne nechránia tieto produkty. Nebaľte ich ani do mikroténového vrecka, oveľa zdravšie je priniesť si plátennú tašku.

Kuchynské náradie

Pri varení a jedení preferujte príbor a kuchynské náradie, ktoré je vyrobené z ocele či z dreva. Plastové príbory a taniere sa najčastejšie používajú na záhradných grilovačkách či oslavách. Aj tu ich však vieme nahradiť trvácnym materiálom, ktorým životné prostredie šetríme.

Plastové fľaše zredukujte na minimum

Veľké percento odpadu tvoria PET fľaše. Okrem odpadu tu hrozí aj zdravotné riziko. Tieto fľaše sú rovnako, ako igelitové tašky, vyrobené z plastu, pri ktorom pôsobením tepla môže hroziť riziko uvoľňovania zdraviu škodlivých látok do tekutiny. Aj napriek tomu, že sladené vody sú často balené do veľkých plastových fliaš, obmedzte aspoň kupovanie klasických stolových vôd. Stačí, ak si zakúpime filtračnú kanvicu alebo nasadíme filter priamo na vodovodný kohútik.

Sprchové gély a šampóny

Telová a vlasová kozmetika je najčastejšie balená do plastových obalov. Spotreba takejto kozmetiky je veľká, s čím narastá aj vznikajúci odpad z obalov. Ekologicky vhodnejšou alternatívou sa môžu stať ručne vyrábané prírodné mydlá či šampóny, ktoré môžete kúpiť na miestnych trhoch. V prípade, že v blízkosti vášho bydliska nie sú takéto výrobky dostupné, je vhodné pri kúpe uprednostniť väčšie ekonomické balenia produktov pred tými menšími. Pre cestovné účely vám naopak môže poslúžiť menšia fľaštička, ktorú po použití jednoducho opláchnete a odložíte si ju na ďalšie použitie.

Jednorazové žiletky

Žiletky sú pohodlnou a najmä rýchlou formou, ktorá nám zaručí hladkú a oholenú pokožku. Jednorazové žiletky sú však použiteľné iba niekoľkokrát, a potom sa stávajú odpadom. Nahraďte ich kvalitným oceľovým holiacim strojčekom, ktorý vám vydrží niekoľko rokov.

 

Autor: (sz)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.06.2016
Pomôžu nám s likvidáciou plastov baktérie?
Produkcia plastových obalov neustále rastie a podľa štúdie, ktorá bola začiatkom tohto roka predstavená na Svetovom ekonomickom fóre sa predpokladá, že do roku 2050 stúpne produkcia plastov až štvornásobne.
viac
23.08.2016
Preplnené kontajnery. Kto je zodpovedný za ich vývoz?
Pri veľkom počte ľudí sa môže stať, že nemáte kam vyhodiť vzniknutý odpad z domácnosti, pretože všetky zberné nádoby sú preplnené. Kto je zodpovedný za zvoz komunálneho odpadu a triedeného zberu?
viac
01.02.2021
Nový systém zberu komunálneho odpadu v Trebišove zvýhodňuje separovanie
Mesto Trebišov od začiatku roka zaviedlo množstvový zber zmesového komunálneho odpadu.
viac
28.06.2021
Liptovskomikulášania vlani zhodnotili 53 percent odpadov
Obyvatelia Liptovského Mikuláša v roku 2020 zhodnotili 53 percent odpadov. Samospráva sa tým zaradila medzi najlepšie mestá na Slovensku v separácii. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %