Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
15.06.2023 04:15

Primátor žiada regulovaný odstrel medveďov, MŽP deklaruje riešenie situácie


Ilustračná snímka.


Pre zvýšený výskyt medveďov pod Poľanou žiada primátor Detvy Branislav Baran ministra životného prostredia Milana Chrenka o povolenie na ich regulovaný odstrel. Vyplýva to z listu, ktorý primátor poslal envirorezortu.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) pre TASR reagovalo, že regulačný odstrel v súčasnosti nie je možný. Deklaruje však riešenie situácie zo strany zásahového tímu, ktorý je v prípade potreby pripravený vyradiť z populácie problémových jedincov.

V liste primátor ministra informuje, že každý deň je v Detve hlásený výskyt šelmy v blízkosti rodinných domov v extraviláne i v intraviláne. "Medveď je na Podpoľaní premnožený a vyskytuje sa v prostredí, ktoré pre neho nie je prirodzené. Materská škola, cintorín, amfiteáter, záhrady rodinných domov či kuríny takými miestami určite nie sú," pripomína s tým, že bezpečnosť Detvanov je ohrozená. Podľa jeho slov majú ľudia strach, pretože tieto zvieratá strácajú plachosť.

"Sám som bol svedkom toho, ako zásahový tím odplašil jedného medveďa, ktorý sa pohyboval pri včelínoch a o pár metrov ďalej vyšli na lúku ďalšie dva," zdôraznil. Doplnil, že pre medveďa nie sú problémom ani elektrické ohrady, ktorými si miestni chránia svoje hospodárske zvieratá. Primátor podotýka, že nejde len o jedného či dvoch problémových jedincov.

Z envirorezortu pre TASR potvrdili, že list detvianskeho primátora dostali. Plánujú mu naň odpovedať. "Pre ďalšie kroky je však nevyhnutné presné zmapovanie populácie medveďa, ktoré prinesú výsledky monitoringu veľkých šeliem," konštatujú. Dodávajú, že presné dáta a analýzy musia byť podkladom pre akékoľvek rozhodovanie pri ochrane životného prostredia.

Ako ďalej vysvetľujú, situáciou výskytu medveďa v okolí Detvy sa zaoberá zásahový tím. "Denne evidujú hlásenia od obyvateľov o pohybe problémových jedincov, ktoré si v intraviláne vyhľadávajú potravu, pričom môžu spôsobiť škody na majetku," objasnili.

Rezort zhrnul, že medveď je chránený aj európskou legislatívou. "Jeho usmrtenie je možné iba v prípade, ak jedinec stratil plachosť a ohrozuje svojím správaním ľudí a ich majetok a zároveň neexistuje iné riešenie," uzavrel s tým, že regulačný odstrel v súčasnosti nie je možný, čo podľa MŽP potvrdzujú rozhodnutia Najvyššieho súdu SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2022
Ľudia na Podpoľaní pre medvede v intravilánoch obcí zvolávajú protest
Ľudia na Podpoľaní aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v intravilánoch obcí. Podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Roman Malatinec pripomína, že situácia sa nerieši a obyvatelia regiónu preto budú protestovať.
viac
14.09.2022
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi
Ľudia pod Poľanou aj naďalej volajú po riešení problému s medveďmi v blízkosti ich príbytkov. Upozornili na to na utorkovej tlačovej konferencii v Detve.
viac
18.05.2023
V Očovej podľa starostu nie je problém s kontajnerovými medveďmi
V podpolianskej obci Očová vo Zvolenskom okrese nie je problém s kontajnerovými medveďmi, tvrdí to starosta Rudolf Huliak.
viac
01.08.2023
Dotácia na opatrenia proti medveďom pre mesto nič nerieši, tvrdí primátor
O dotácii na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým mesto Detva vie, v súčasnosti však preň nič nerieši. Uviedol to primátor mesta Branislav Baran s tým, že Detva nemá problém so šelmami, ktoré by chodili do nezabezpečených kontajnerov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %