Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.12.2020 08:00

PSK už má dokument, ktorý má ambíciu zlepšiť dopravu v kraji


Na archívnej snímke predseda PSK Milan Majerský. Snímka zdroj: (tasr).


Prešovský samosprávny kraj (PSK) už má plán udržateľnej mobility (PUM). Ako informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK, dokument obsahuje konkrétne návrhy zlepšení v doprave v celom kraji. Na decembrovom zastupiteľstve ho schválili krajskí poslanci.


Materiál zlepšuje prehľad o dopravnej situácii v kraji, ponúka analýzu problémových, najslabších i strategických miest v doprave. Na základe analýz existujúceho stavu a trendov vývoja definuje potreby kraja v oblasti dopravnej infraštruktúry na obdobie ďalších 30 rokov.

„PUM PSK je veľmi dôležitý dokument, a to najmä z hľadiska čerpania eurofondov. Aj keď ide o živý dokument, ktorý sa bude ešte časom dopĺňať a aktualizovať, som rád, že ho poslanci prijali. Som presvedčený, že aj vďaka tomuto dokumentu, ktorému predchádzala dôkladná analýza, sa nám podarí zlepšiť dopravnú situáciu v celom kraji,” zhodnotil predseda PSK Milan Majerský.

Materiál kladie dôraz na verejnú osobnú a nemotorovú dopravu a na účinné využitie nových technológií inteligentných dopravných systémov. Cieľom je zabezpečiť environmentálne a finančne prijateľnú dopravu, ktorá rešpektuje základné princípy udržateľnej mobility.

PUM sa skladá zo siedmich častí, konkrétne obsahuje zber údajov, prieskumy, dopravné modelovanie, analýzy, návrhovú časť, strategické environmentálne hodnotenie (SEA), plán implementácie a monitorovania plánu udržateľnej mobility.

Takmer v 200-stranovej návrhovej časti sa dokument zaoberá nutne realizovateľnými opatreniami a projektmi v kraji. Konkrétne sa venuje diaľniciam a rýchlostným cestám, cestám prvej, druhej a tretej triedy, ich rekonštrukciám, obchvatom a preložkám. Takisto navrhuje organizáciu mestskej hromadnej dopravy a autobusovej dopravy v kraji, tiež počíta s integrovaným dopravným systémom. Rieši aj otázky záchytných parkovísk, cyklistiky a pešej dopravy. Okrem toho sa zaoberá inteligentnými dopravnými systémami.

Strategický dokument v oblasti dopravy vypracovala česká firma NDCON za 18 mesiacov. Spoločnosť zbierala potrebné údaje o celom dopravnom systéme na území kraja vrátane diaľnic, ciest prvej triedy a železníc od júla 2018. Celkové náklady predstavovali 408 000 eur. Z toho 95 percent bolo financovaných z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu, pričom PSK sa spolupodieľal piatimi percentami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.07.2018
Dopravu v prešovskej župe zlepší tzv. Masterplan
Prešovský samosprávny kraj si dal vypracovať strategický dokument pre oblasť dopravy s názvom „Plán udržateľnej mobility Prešovského samosprávneho kraja“, tzv. Masterplan. V rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) naň získal vyše 340 tisíc eur.
viac
22.05.2020
Do začiatku júna možno pripomienkovať plán dopravného systému v kraji
Verejnosť môže do 2. júna pripomienkovať plán udržateľnej mobility Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Návrh plánu, ktorý je základným nástrojom na zabezpečenie vyváženého rozvoja dopravného systému v regióne, je zverejnený na portáli Ministerstva životného prostredia SR.
viac
07.08.2020
Analýza mobility odhalila silné i slabé stránky mesta
Mesto Trnava pripravuje strategický Plán udržateľnej mobility (PUM) a v súčasnosti je možnosť pripomienkovať do 15. augusta jeho analytickú časť.
viac
01.03.2021
IDS BK rozšíria do ďalších obcí v Trnavskom kraji
Integrovaný dopravný systém v Bratislavskom kraji (IDS BK) rozšíria do ďalších obcí v Trnavskom kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %