Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
27.05.2023 11:05

Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme SMO ČR


Ilustračná snímka


Prvý podpredseda ZMOS a starosta obce Košeca Radomír Brtáň sa zúčastnil na XIX. sneme nášho partnerského združenia v Českej republike - Svazu měst a obcí ČR.


Jeho pozdrav bol zverejnený na internetovej stránke Svazu měst a obcí ČR.

Vážené pani primátorky, vážené pani starostky, Vážení páni primátori, vážení páni starostovia,

dovolím si v úvode zablahoželať predsedovi SMO ČR Františkovi Luklovi k opätovnému zvoleniu a rovnako zaželať jemu i celému Predsedníctvu svazu veľa úspechov v náročnej práci.

Sme blízki susedia. Máme obrovský kus spoločnej histórie a čelíme viacerým rovnakým alebo podobným problémom. Ako verejní činitelia požívame vysokú dôveru verejnosti a sme ľuďom naozaj najbližšie. Poznáme detailne fungovanie a súvislosti existencie rôznych oblastí života, počnúc školstvom, cez sociálnu oblasť až po infraštruktúru a rozvoj územia.

Snažíme sa zodpovedne spravovať verejné financie a na rozdiel od štátu, nemôžeme rozpočty vytvárať schodkové. Preto je prirodzené, že akási forma permanentného šetrenia je logicky prítomná v obciach a mestách vždy. Nemôžeme si vyskakovať nad rámec našich možností. Aj v ťažkých dobách sa snažíme vytvárať prebytky, ktoré prioritne chceme používať na zlepšovanie kvality infraštruktúry, na spoluúčasť pri projektoch financovaných z fondov EÚ a pod. Radi by sme svojim obyvateľom dopriali naozaj kvalitný život.

Už roky požadujeme, aby si štát voči samosprávam konečne plnil svoje povinnosti a zabezpečil 100 % financovanie preneseného výkonu. Pre udržanie kvantity a kvality služieb sme ochotní vedome porušovať zákon a dofinancovať oblasti, ktoré by mal finančne pokrývať samotný štát ako objednávateľ. V takýchto prípadoch len ťažko môžeme hovoriť o udržateľnosti.  

Posledné roky sme v samosprávach počas zložitého obdobia ukázali našu obrovskú silu a pripravenosť na riešenie nepredvídateľných problémov. Hľadali sme spôsoby pomoci ľuďom. Proaktívne sme sa postavili na ich stranu, pretože to je naša úloha, je to naše poslanie.

Dovoľte mi záverom úprimne sa poďakovať za nasadenie, ktorým sa samosprávy prezentovali. Dali tým jasne najavo, že zvládajú na kvalitnej úrovni nielen svoje zákonné kompetencie, ale je v nich tiež kusisko človečiny. Obce a mestá sú partnerom štátu, o ktorého sa dá vždy oprieť. Všetci však očakávame, že aj štát bude rovnako predvídateľným partnerom nám - samosprávam.

Autor: (Zdroj: ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.09.2018
Ocenenie spolupráce medzi ZMOS a SMO ČR pri príležitosti 100. výročia vzniku ČSR
Mimoriadny snem nášho partnerského združenia Svazu měst a obcí České republiky nebol len o aktuálnych témach českých miest a obcí, ale aj o ocenení spolupráce medzi našimi partnerskými združeniami.
viac
11.09.2021
Súčasťou 31. snemu ZMOS bolo aj oceňovanie jeho najvyšších predstaviteľov
Súčasťou, v poradí 31. snemu Združenia miest a obcí Slovenska bolo aj oceňovanie bývalých predsedov a prvých podpredsedov ZMOS od jeho vzniku.
viac
26.10.2021
ZMOS sa zúčastnil na sneme Svazu měst a obcí ČR
Na XVIII. sneme partnerského združenia Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) zastupoval Združenie miest a obcí Slovenska člen Predsedníctva združenia a starosta obce Ratkovce Martin Červenka. Snem SMO ČR sa uskutočnil 22. októbra 2021 v Hradci Králove.
viac
09.04.2022
Predseda ZMOS na sneme turčianskeho regionálneho združenia
Šiesty snem Združenia miest a obcí – región Turiec (ZMOT) v aktuálnom volebnom období sa uskutočnil aj s účasťou predsedu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislava Trégera. V priestoroch Mestského úradu v Martine v piatok 8. apríla 2022 dominovali viaceré aktuálne témy samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %