Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
11.01.2023 02:25

Samosprávy čelia vysokým zálohovým platbám, ZMOS žiada vládu o vysvetlenie


Ilustračná snímka.


Mestá a obce po celom Slovensku dostali vysoké zálohové platby za energie. Avizovanú pomoc štátu však zatiaľ neevidujú. Potvrdilo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré žiada vládu o vysvetlenie.


S listom sa obrátilo na dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera a dočasne povereného ministra hospodárstva Karla Hirmana. Chce, aby samosprávam odpovedali, kedy príde finančná pomoc, v akom objeme a akým spôsobom.

"Situácia je skutočne alarmujúca. To, čo potrebujeme, je akási cestovná mapa prvej pomoci. Bez toho budeme naďalej v strese, v rámci ktorého ani samosprávy nebudú vedieť, ako veľmi majú zasiahnuť do zmien vo svojich rozpočtoch," uviedol ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

Ako tvrdí, je úplne jedno, o akú veľkostnú kategóriu samospráv ide, vo výraznej väčšine dochádza k priepastnému rozdielu medzi výškou ceny v minulosti a na tento rok. ZMOS očakával, že po schválení štátneho rozpočtu budú samosprávy svedkami kompenzácií, tak ako bolo avizované.

"Sme však svedkami toho, že štátny rozpočet bol na poslednú chvíľu schválený, avšak samosprávam skôr ako reálna pomoc formou kompenzácií prichádzajú zálohové platby v obrovských sumách. Ukazuje sa, že skôr ako na pomoc štátu sa začíname spoliehať na priaznivé počasie a takéto úspory zo spotreby," vyhlásil Kaliňák.

Zo strany miest a obcí, ale aj škôl, ktoré samosprávy zriaďujú, prichádzajú v týchto dňoch informácie o mimoriadne vysokom náraste cien energií. Tie podľa ZMOS-u nútia samosprávy výrazne zasahovať do rozpočtov. "V mnohých prípadoch úhrada takýchto vysokých cien môže samosprávy doslova zruinovať," podotkol Kaliňák.

Ako príklad uviedol obec Kocurany v okrese Prievidza, ktorá platila v minulom roku 79 a v tomto roku má platiť 786 eur. V obci Hosťová v okrese Nitra bola výška cien energií za šesť odberných miest v minulom roku 5300, v tomto roku to vychádza na 27 500 eur. "V prípade Galanty sme svedkami desaťnásobného zvýšenia cien a Medzev avizoval 800-percentný nárast," uviedol s tým, že vysoké ceny energií zasiahli aj školy.

Vláda v novembri 2022 oznámila, že pomôže samosprávam v energokríze. Podmienila to však schválením štátneho rozpočtu. Avizovala, že od 1. januára do 31. marca bude cena elektrickej energie pre samosprávy zastropovaná na úrovni 199 eur za megawatthodinu a pri plyne bude zastropovaná na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Pri nákladoch nad strop pri elektrine a plyne má 80 percent z toho preplatiť štát.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.07.2022
ZMOS odporúča samosprávam žiadať dofinancovať prenesený výkon štátnej správy
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odporučilo samosprávam, aby adresovali jednotlivým štátnym rezortom list s požiadavkou na dofinancovanie preneseného výkonu štátnej správy. Potvrdil to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák.
viac
27.01.2023
Samosprávy majú žiadať o kompenzácie od februára, upozorňujú na ďalšie problémy
Pomoc samosprávam s cenami energií pôjde cez schému, ktorá fungovala už vlani v decembri a už vtedy sa o ňu uchádzalo viacero subjektov z verejnej správy.
viac
11.05.2023
Mestá a obce trápia ceny energií, ZMOS od novej vlády očakáva ich kompenzácie
Zvyšovanie cien energií komplikuje mestám a obciam napĺňanie ich kompetencií. V oblastiach sociálnych vecí, kultúry, športu či dopravy hrozí, že ich služby budú môcť plniť len do istej miery.
viac
14.07.2023
Štvrté online zasadnutie Rady ZMOS k mimoriadnej téme
Online rokovanie Rady ZMOS sa uskutočnilo k prerokovaniu stanoviska združenia k zrušeniu spoločného rokovania predsedu vlády SR zo zástupcami územnej samosprávy zo strany predsedu vlády SR, ktoré sa malo uskutočniť v stredu o 9:00 hod na Úrade vlády SR.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %