Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.11.2020 03:35

SGI vydáva manuál pre samosprávy, ako plánovať sociálne služby


Logo.


Návod na to, ako vypracovať komunitný plán sociálnych služieb vrátane analytických materiálov, ktoré musia byť jeho integrálnou súčasťou, prináša nový manuál Inštitútu pre dobre spravovanú spoločnosť (SGI) a Ústavu verejnej politiky.


Návod obsahuje aj návrh všeobecne záväzného nariadenia, ktorý tvorbu komunitného plánu v prostredí miest a obcí uľahčí.      

Riaditeľka SGI Veronika Prachárová ozrejmila, že výskumníci SGI vychádzali zo svojich skúseností z participácie na príprave komunitného plánu sociálnych služieb v bratislavskej Karlovej Vsi, rovnako tak rozsiahlej analýzy komunitného plánovania v iných samosprávach.     

„Pozreli sme sa na 200 obcí po celom Slovensku. Jasne sa ukázalo, že čím menšie mesto či obec, tým nižšia šanca, že majú komunitný plán,” dodáva analytik SGI Martin Kollárik.      

Manuál komunitného plánovania sociálnych služieb je k dispozícii elektronicky na webe SGI, možno však tiež kontaktovať výskumníkov inštitútu a požiadať o papierovú podobu.      

Projekt je financovaný z Active Citizens Fund – Slovakia, grantového programu zameraného na posilnenie občianskej spoločnosti, podporu aktívneho občianstva a zlepšenie postavenia zraniteľných skupín na Slovensku.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2020
NKÚ sa zameral na sociálnu oblasť
Národná autorita pre oblasť externej kontroly sa aj v tomto roku zamerala na sociálnu oblasť. Záujemcovia o opatrovateľskú službu sú na Slovensku odkázaní na samosprávy a nie vždy od nich adekvátnu a kvalitnú službu aj dostanú. Potvrdzujú to závery kontroly NKÚ SR.
viac
18.02.2021
ZMOS navrhuje konkrétne riešenia pre Fond obnovy a odolnosti SR
Združenie miest a obcí Slovenska vníma Plán obnovy a odolnosti SR ako významný nástroj k reštartu krajiny. Preto predstavilo návrhy, ktoré reagujú na oprávnené potreby miest a obcí, ktoré prispejú k obnove samosprávy aj jej odolnosti.
viac
12.07.2021
ZMOS skúma dostupnosť sociálnych a zdravotníckych služieb v obciach a mestách
Združenie miest a obcí Slovenska realizuje prieskum, v ktorom sa sústredilo na kľúčové aspekty sociálnych a zdravotníckych služieb v samosprávach.
viac
21.12.2021
Už desať rokov pomáhame obciam zvládať výzvy digitalizácie
„Kým v minulosti brali obce elektronizáciu často ako nutné zlo, dnes sa už situácia mení. Aj zamestnanci samospráv si uvedomujú, že digitalizácia im šetrí aj peniaze,“ hovorí výkonná riaditeľka združenia DEUS Katarína Lešková.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %