Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
26.04.2021 12:25

Sklo možno recyklovať donekonečna, triediť treba aj jeho úlomky


Ilustračná snímka.


Sklo je donekonečna recyklovateľné, a preto má veľký význam ho triediť. "Základnou zásadou správneho triedenia odpadov zo skla je, aby neskončilo v prírode ani zmesovom kontajneri, čo sa deje často.


„Päť až osem percent obsahu zmesových kontajnerov tvorí sklo,” povedal Marek Brinzík z organizácie zodpovednosti výrobcov Natur-Pack. Upozornil, že z prírody nezmizne ani po tisíckach rokov.

Triedenie odpadov zo skla je na Slovensku jednotné. „Odpadom zo skla prislúcha zelená farba a takmer všade sa aj triedia do kontajnerov prípadne vriec zelenej farby, výnimočne sa využívajú aj kontajnery inej farby, ale prinajmenšom nálepky na kontajneroch musia byť zelené,” priblížil Brinzík.      

Do zelených kontajnerov patria sklenené fľaše a poháre, ako aj úlomky sklenených črepov a tabuľového skla. Nepatrí sem keramika, zrkadlá, elektroodpady, autosklo ani iné sklá kombinované s ďalšími materiálmi, napríklad kovmi, doplnil Brinzík.     

„Mnohí sa nás pýtajú, či pri triedení skla je potrebné samostatne triediť vrchnáčiky a etikety. Toto má recyklátor veľmi dobre zvládnuté a v procese recyklácie sa tieto materiály bezpečne oddelia a ďalej sa dotriedia,” ozrejmil.      

Obaly od bežných alkoholických a nealkoholických nápojov alebo džúsov netreba podľa Brinzíka vyplachovať. Tuhšie potraviny ako džemy alebo pretlaky je však potrebné dôkladne spotrebovať a ak zostávajú zvyšky, aspoň zľahka vypláchnuť.      

Z vyzbieraného skla sa v procese recyklácie opätovne vyrábajú nové sklenené výrobky, napríklad fľaše a poháre. „Pri procese recyklácie sa ušetrí obrovské množstvo energie a primárnych surovín. Zmysel v triedení skla je obrovský,” zhrnul Brinzík.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.01.2019
Kde by Slovensko mohlo byť, keby zvládalo triediť všetky odpady rovnako?
Ak by sa Slovensku podarilo dosiahnuť rovnako vysokú mieru vytriedenia (a následnej recyklácie) vo všetkých odpadoch, ako pri vyzbieraných plastoch, skle, papieri (vrátane lepenky) a kovoch, mohla by sa krajina spod Tatier uchádzať o popredné miesta v európskom rebríčku úspešnosti recyklovania.
viac
16.04.2020
Hádanka: Ako to dopadne s biologicky rozložiteľnými odpadmi?
Aj keď prijatím zákona o odpadoch v roku 2015 (a s istou benevolenciou aj jeho nasledujúcich noviel) sa riešenie triedenia komunálneho odpadu výrazne posunulo vpred, bližšie k percentám štátov západnej Európy, štatistici nezaznamenali podobný posun v prípade zberu biologicky rozložiteľného odpadu.
viac
08.07.2020
Ľudia počas korony triediť nezabudli, dokonca triedili viac
Triedený zber na Slovensku v čase prvej vlny vlády koronavírusu nezaznamenal pokles alebo nezáujem. Naopak, v obciach a mestách OZV ENVI - PAK sa v prvom štvrťroku 2020 množstvo vytriedených KO zvýšilo oproti porovnateľnému obdobiu roku 2019.
viac
20.04.2021
Triediť treba i rolky od toaletného papiera či obaly od vajíčok a pizze
Papier, ktorý je veľmi často používaným materiálom, nie je donekonečna recyklovateľný ako sklo a kovy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %