Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
18.04.2020 10:05

Sociálne balíčky mesta doručili 42 000 seniorom


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Košice v stredu doručilo posledné kusy zo 42 000 balíčkov pre seniorov, ktoré pred Veľkou nocou začalo distribuovať do domácností obyvateľov, ktorí v tomto roku dovŕšia vek 65 rokov a starším.


Obálky obsahovali leták s informáciami a užitočnými kontaktmi vrátane výhod, na ktoré majú seniori nárok počas vyhlásenej mimoriadnej situácie, mestské noviny a dva kusy bavlnených, respektíve jednorazových rúšok. Informoval o tom magistrát mesta.

„Každý senior na obálke našiel aj špeciálny osobný kód, pomocou ktorého bude môcť bez akýchkoľvek poplatkov využívať ďalšie služby mesta, ako napríklad pomoc s nákupom potravín, donáškou obedov, nákupom liekov, a tak ďalej,” uviedol magistrát.

Doručenie 30 000 kusov obálok zabezpečovala spoločnosť, ktorá ako jediná podľa mesta garantovala distribúciu sociálnych balíčkov v určenom čase. Spomedzi piatich oslovených spoločností ponúkla najnižšiu cenu.

Ďalšie obálky rozniesli pracovníci Slovenskej pošty. Na sídlisku Luník IX pošta napríklad využila aj sociálnych pracovníkov a občianske hliadky. Pri distribúcii pomáhali aj dobrovoľníci a zamestnanci mesta. V súvislosti s kritikou niektorých starostov mestských častí na výdavky a postup pri distribúcii balíčkov, radnica uviedla, že mestské časti nedali ani jednu ponuku na ich doručenie.

Viac ako 500 seniorov sa už prostredníctvom SMS brány zaregistrovalo do elektronického sociálnemu systému mesta. Každému z nich bude prostredníctvom smart riešení poskytnutá pomoc, či už pôjde o potravinovú pomoc, hygienické balíčky alebo psychosociálnu pomoc s odborníkom.

„Vyzývame každého seniora, aby neváhal, a aj keď si myslí, že momentálne nepotrebuje zabezpečiť donášku potravín či liekov, alebo ďalšie služby od mesta, aby sa zaregistroval do nášho elektronického sociálnemu systému. Vďaka registrácii budeme môcť s každým seniorom komunikovať a individuálne mu poskytnúť bezplatnú pomoc. Tým, ktorí nad registráciou uvažujú neskôr, odporúčam, aby si uchovali obálku, pretože obsahuje špeciálny osobný kód, ktorý potom budú používať pri komunikácii s mestom,” uviedol primátor Jaroslav Polaček.

Seniori v meste, ktorých dôchodok neprekračuje 450 eur, majú nárok na ďalší benefit. „Všetci takíto seniori majú nárok na preplatenie sumy jedno euro z ceny jedla a jedno euro z ceny donášky z akejkoľvek reštaurácie alebo jedálne v čase od 1. apríla až do 30. júna 2020. Informácie o čerpaní tohto benefitu a ďalšie kroky, ako si túto možnosť uplatniť, sú dostupné nielen v už doručených informačných letákoch pre seniorov, ale pripravili sme k tomu aj videonávod,” dodal Polaček.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Donáška potravín pre seniorov už funguje pre všetkých 13 okresov kraja
Vo všetkých 13 okresoch Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) môžu seniori a ohrozené skupiny obyvateľstva požiadať o donášku potravín či voľnopredajných liekov.
viac
12.10.2020
Výzva na modernizáciu zdravotníckej infraštruktúry
Ministerstvo zdravotníctva SR ako sprostredkovateľský orgán pre Integrovaný regionálny operačný program vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok za účelom integrácie primárnej zdravotnej starostlivosti formou budovania centier integrovanej zdravotnej starostlivosti.
viac
18.05.2021
ZMOS s partnermi pomáha prevádzkam s letnými terasami
Letné terasy predstavujú v tomto období aspoň nejaké podnikanie v gastro segmente. Sme svedkami toho, že terasy sú preplnené, situácia stresuje ľudí, aj čašníkov. Chýba systém manažovania v záujme prevencie a ochrany zdravia. ZMOS s partnermi prichádza s pomocou a konkrétnym riešením.
viac
14.07.2021
Magistrát mesta Košice zaviedol elektronický vyvolávací systém
Obyvatelia mesta Košice môžu od utorka pri vybavovaní agendy na pracoviskách prvého kontaktu na magistráte využívať elektronický vyvolávací systém.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %