Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
25.03.2021 12:35

ŠOP vyzýva ľudí, aby sa nepribližovali k brlohom a nefotili si medvieďatá


Ilustračná snímka: (tasr).


Ochranári vyzývajú ľudí, aby sa za žiadnych okolností nepribližovali k brlohom a nefotili si malé medvieďatá. Zdržiavať sa tiež majú iba na turistických chodníkoch a značených trasách. Štátna ochrana prírody (ŠOP) SR to uvádza na svojej webovej stránke.


V prvých mesiacoch tohto roka zaznamenali ochranári viacero prípadov, keď ľudia na sociálnych sieťach zverejnili fotografie mláďat medveďa bez medvedice. Ľudia podľa Michala Haringa zo zásahového tímu pre medveďa hnedého riskujú zranenie spôsobené vodiacou medvedicou, ktorá si svoje potomstvo bude prirodzene brániť. „ŠOP SR má za to, že uvedeným konaním môže dochádzať nielen k vyrušeniu chráneného živočícha, ale aj k ohrozeniu života medvieďat v dôsledku vyplašenia medvedice, ktorá môže v takýchto situáciách svoje mláďatá trvalo opustiť,” poukazuje Haring.

Pripomína, že v týchto prípadoch ide aj o porušenie zákona o ochrane prírody a krajiny. Chráneného živočícha je zakázané úmyselne rušiť v jeho prirodzenom areáli, najmä v období hniezdenia, rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku alebo migrácie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2021
Výzvy na kultúrne aktivity pre znevýhodnené skupiny obyvateľstva
Ministerstvo kultúry v utorok 16. marca 2021 zverejnilo výzvu na predkladanie žiadostí na podporu projektov zameraných na kultúrne aktivity osôb so zdravotným postihnutím alebo inak znevýhodnených skupín obyvateľstva.
viac
24.06.2021
Početnosť populácie medveďa stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne
Početnosť populácie medveďa hnedého na Slovensku stúpla za posledných 20 rokov trojnásobne. Upozornil na to štátny podnik Lesy SR.
viac
27.07.2021
Výzva na boj proti dezinformáciám a rozvoj informačnej gramotnosti
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie v oblasti podpory digitálnej transformácie Slovenska.
viac
24.06.2022
Zásahový tím usmrtil problémovú medvedicu spod Tatier
Zásahový tím pre medveďa hnedého Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR v piatok ráno usmrtil problémovú medvedicu v lokalite Pribylina - Hrdovo v okrese Liptovský Mikuláš.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %