Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
06.10.2017 11:02

Súťaže 25. ročníka festivalu horských filmov sa zúčastní 52 snímok


Pozvánka.


Súťaže jubilejného 25. ročníka Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF), ktorý štartuje v stredu 11. októbra v Poprade, sa zúčastní 52 filmov z 20 krajín.


„Do predvýberu sa prihlásilo 107 snímok, nakoniec sme vybrali asi polovicu. Slovensko bude zastupovať šestica snímok od piatich autorov,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka MFHF Mária Hámorová.         

Dva filmy, Nesmrteľný les a Život v oblakoch, sú dielom známeho ochranára Erika Baláža. Roman Juríček sa predstaví s filmom Spolupráca generácií, Adam Lisý s filmom Slovensko na šnúrkach a Viliam Bendík zabojuje o hlavnú cenu s filmom Kroky na hrane. Nebude chýbať ani Pavol Barabáš, ktorý sa aj osobne zúčastní na premiére svojho filmu Vábenie výšok. Snímka sa historicky venuje Slovákom na osemtisícovkách, niektorí z nich prídu aj do Popradu.         

Päťdesiatka filmov zabojuje o cenu Grand Prix MFHF. O tom, kto ju získa, rozhodne trojčlenná porota v zložení poľská filmárka a žurnalistka Julia Poplawska, režisér a spisovateľ Davide Riva z Talianska a lezec a filmár Ondřej Smrž z Česka. „Pri niektorých filmoch bolo to rozhodnutie v prvotnom výbere jednoznačné, niektoré snímky sú na vysokej úrovni, iné možno na nižšej, ale zase majú silný príbeh. Snažili sme sa vybrať tie najlepšie filmy, aby diváci počas piatich dní v 15 blokoch videli to najkvalitnejšie. Je to taká všehochuť, nedá sa povedať, či prevažuje nejaká kategória filmov. Zaujímavosťou je možno snímka o kajakoch, pri natáčaní však prevažujú rôzne druhy horolezectva,“ zdôraznila Hámorová.       

Premietať sa bude od 11. do 15. októbra na Mestskom úrade v Poprade, kde sa uskutoční aj slávnostné vyhlásenie víťazov, ďalej v Kine Tatran v Poprade, v Kine Iskra v Kežmarku a Kine Mier v Spišskej Novej Vsi. Okrem filmových blokov sú pripravené aj premietania pre školy a besedy s hosťami. „Okrem Petra Hámora, ktorému počas festivalu odovzdajú zástupcovia samosprávy Cenu mesta Poprad, sa môžu návštevníci tešiť aj na poľského himalájistu a polárnika Piotra Pustelnika a o svojich zážitkoch porozpráva rumunský himalájista,“ dodala Hámorová.      

Medzi sprievodné podujatia bude patriť výstava fotografií Petra Hámora Okamihy, ktorú umiestnia počas októbra postupne do oboch popradských nákupných centier. Vo vestibule mestského úradu môžu počas trvania festivalu návštevníci vidieť výstavu fotografií Tona Haratyka. Už tradičnou súčasťou podujatia je aj Slovenský pohár v športovom lezení dospelých a mládeže. „Okrem toho prebehne aj krst knihy, ktorú preložila Sylvia Galajda, Čínsky maharadža od poľského autora Wojteka Kurtyku,“ uzavrela riaditeľka festivalu.       

Vstupenky je možné zakúpiť si od stredy vo vestibule Mestského úradu v Poprade a v spomínaných kinách. V Poprade však organizátori odporúčajú rezervovať si lístky dopredu na telefónnom čísle +421 911 315 909.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2017
V pondelok začal štyridsiaty štvrtý ročník festivalu Ekotopfilm-Envirofilm
V Bratislave a v Banskej Bystrici sa v pondelok (22. 5.) podvečer začal už štyridsiaty štvrtý ročník filmového festivalu Ekotopfilm-Envirofilm.
viac
11.10.2017
Poprad spustil dopravno-sociologický prieskum v domácnostiach
Mesto Poprad spustilo 9. októbra dopravno-sociologický prieskum, ktorého realizácia bude v popradských domácnostiach prebiehať až do 6. novembra.
viac
12.10.2022
Začína sa jubilejný 30. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov
Pod Tatrami v stredu štartuje jubilejný 30. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov (MFHF). O víťazstvo vo festivalovej súťaži zabojuje 51 snímok z 15 krajín, okrem toho riaditelia Aliancie pre horský film ocenia aj snímku desaťročia.
viac
04.10.2023
O týždeň sa začína Medzinárodný festival horských filmov, uvedú 60 snímok
Pod Tatrami sa o niekoľko dní začína 31. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Riaditeľka festivalu Mária Hámorová v stredu na tlačovej konferencii informovala, že tradičné podujatie sa začína o týždeň v stredu 11. októbra a vyvrcholí v nedeľu 15. októbra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %