Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.05.2021 03:15

Únia navrhuje reformu firemných daní, žiada väčšiu transparentnosť


Ilustračná snímka.


Minulý týždeň navrhla Komisia reformu zdaňovania veľkých firiem v EÚ. Proti daňovým únikom chce bojovať transparentnosťou a jednotnejšími pravidlami.


Navrhnutá reforma sa netýka výšky firemných daní, to je kompetencia patriaca štátom. Komisia chce ale zabrániť tomu, aby nadnárodné firmy využívali medzery v daňových zákonoch na vyhýbanie sa plateniu daní z príjmov. Chce tiež obmedziť škodlivú daňovú súťaž.

Prečo je to dôležité

Rozdielne daňové pravidlá v Európe veľkým spoločnostiam umožňujú, aby sa takmer úplne vyhli plateniu daní z príjmov. Komisia sa to snažila obmedziť použitím kompetencií v oblasti ochrany hospodárskej súťaže. Jej prehry v súdnych sporoch s firmou Amazon však ukazujú limity takéhoto prístupu.

Nie je to len európsky problém, o rovnakej téme sa rokuje na úrovni OECD. V júni by mala organizácia odsúhlasiť globálne pravidlá zdaňovania nadnárodných spoločností, ktorých súčasťou má byť aj minimálna efektívna daňová sadzba. Cieľom je tiež presadiť pravidlo, aby firmy zaplatili dane tam, kde predávajú svoje výrobky a služby spotrebiteľom, a nepresúvali zisky umelo do jurisdikcií s nízkymi sadzbami a výhodnými daňovými pravidlami.

Čo navrhuje Komisia

Jedným z nástrojov Rámca pre zdaňovanie príjmov má byť vyššia transparentnosť. Veľké spoločnosti podnikajúce v EÚ budú povinné zverejňovať efektívne daňové sadzby (teda sadzbu dane z príjmu, ktorú reálne zaplatili).

Komisia tiež plánuje vytvoriť jednotné pravidlá pre firemné dane, ktoré majú zabezpečiť spravodlivejšie prerozdelenie daňových príjmov medzi členskými krajinami. Inak povedané, majú firmám obmedziť možnosti umelo presúvať zisky do krajín, kde zaplatia nižšiu daň. Komisia tým zároveň stiahne starší návrh na zavedenie jednotného konsolidovaného daňového základu, ktorý nezískal dostatočnú podporu.

Čo sa bude diať

Akékoľvek rozhodnutie v daňovej oblasti podlieha jednomyseľnému súhlasu všetkých členských krajín. Na to narazili predchádzajúce snahy EÚ o spoluprácu pri efektívnejšom zdanení nadnárodných korporácií.

Aj v tomto prípade treba očakávať tvrdý politický boj. Odpor môže prísť najmä zo strany krajín, ktoré využívajú voľné daňové pravidlá na to, aby boli atraktívnym sídlom pre európske centrály nadnárodných firiem. V minulosti narážali takéto opatrenia napríklad na odpor Írska, Holandska, či Luxemburska. 

Autor: (Euractive)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2020
Vyjadrite svoj názor na nízkouhlíkovú budúcnosť v EÚ
Európska komisia prehodnocuje pravidlá EÚ týkajúce sa energetickej účinnosti s cieľom reformovať tieto predpisy tak, aby prispeli k zníženiu emisií skleníkových plynov o 50 až 55 % do roku 2030.
viac
10.11.2020
Najväčší priestor na zjednodušenie VO je pri podlimitných zákazkách
Snaha zefektívniť, zrýchliť a tiež zjednodušiť proces verejného obstarávania je jedným z hlavných pilierov zásadnej novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorú pripravil Úrad pre verejné obstarávanie.
viac
08.03.2021
Európska komisia: Správa o rodovej rovnosti v EÚ za rok 2021
Pri príležitosti Medzinárodného dňa žien Komisia uverejnila správu o rodovej rovnosti v EÚ za rok 2021, ktorá poukazuje na negatívny vplyv pandémie COVID-19 na ženy.
viac
03.06.2021
Digitálne COVID osvedčenia EÚ
Brána EÚ (EU Gateway) sa otvára siedmim štátom mesiac pred stanoveným termínom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %