Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
30.12.2020 08:00

V BSK zvýšia počet miest v škôlkach, pribudne i cyklistická infraštruktúra


Ilustračná snímka: (tasr).


V Bratislavskom samosprávnom kraji (BSK) sa zvýši kapacita predškolských zariadení, v Bernolákove pribudne 94 a v Stupave 92 nových miest pre deti v škôlke.


Budovať sa začne aj nová cyklotrasa v Malackách a sedem nabíjacích staníc pre elektrobicykle. Zmluvy o poskytnutí eurofondov na spomínané projekty pripravuje na podpis odbor implementácie operačných programov BSK.

Nenávratný finančný príspevok vo výške 600 000 eur z prostriedkov Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) pomôže vybudovať nový objekt materskej školy v Bernolákove vrátane úpravy vonkajšieho areálu a vybudovania detského ihriska. „Kapacita tamojšej materskej školy sa realizáciou projektu zvýši o 94 miest,” konkretizovala hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Nová materská škola vznikne aj v Stupave pri Bratislave, na Zvončekovej ulici vzniknú štyri nové triedy, ktoré budú môcť prijať 92 detí. Projekt je rovnako zameraný aj na úpravu vonkajšieho areálu a vybudovanie detského ihriska. „Celý zámer bol pripravovaný s dôrazom na inkluzívne vzdelávanie,” spresnila hovorkyňa kraja o investícii, ktorá získala nenávratný finančný príspevok vo výške 585 000 eur. Pripomenula, že Stupava sa bude uchádzať aj o prostriedky z programu REACT-EU na nadstavbu základnej školy, príslušnú výzvu by malo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR ako riadiaci orgán vyhlásiť koncom prvého kvartálu roka 2021.

Eurofondy pomôžu takisto pri budovaní cyklotrasy Partizánska – Cesta mládeže v Malackách. Navrhovaná cyklotrasa v dĺžke vyše 2,5 kilometra spojí najhustejšie obývané časti mesta Malacky s hlavnou cyklistickou diagonálou, ktorá prepája Priemyselno-technologický park Záhorie, prestupový terminál BID, centrum obchodu a služieb mesta Malacky a obec Kostolište. „Cieľom je zníženie podielu automobilovej dopravy v meste, podpora rozvoja zdravého mesta i zlepšenie kvality cyklistickej infraštruktúry v rámci dopravy v meste,” dodala Forman.

Súčasťou projektu je i vytvorenie integrovanej autobusovej zastávky slúžiacej ako prepojenie hromadnej dopravy a cyklodopravy. Do zrekonštruovanej autobusovej zastávky sa počas realizácie projektu doplní uzamykateľný prístrešok na odkladanie bicyklov. Zároveň ako doplnkovú cyklistickú infraštruktúru plánuje mesto vystavať sedem elektronabíjacích staníc.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
17.02.2021
V BSK určia projekty, do ktorých majú ísť nevyčerpané eurofondy
Identifikovať projekty v Bratislavskom kraji, pri ktorých je reálna šanca využiť prostriedky EÚ a minúť nevyčerpané peniaze z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP).
viac
11.06.2021
Nová výzva na zvyšovanie kapacít MŠ z IROP už čoskoro
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR čoskoro zverejní výzvu v objeme 13 miliónov eur z IROP, ktorá bude určená pre zriaďovateľov všetkých typov škôlok – od verejných, súkromných až po cirkevné, a to vo všetkých krajoch s výnimkou bratislavského.
viac
08.07.2021
Do základných škôl v Bratislavskom kraji pôjde 40 miliónov eur
Financie sú určené na investície do budov a zvyšovanie kapacít.
viac
21.01.2022
V Bratislavskom kraji pribudne vyše 3 000 nových miest pre školákov
Vyše 3 000 nových miest pre školákov v Bratislavskom samosprávnom kraji vznikne vďaka podpore z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Podporu získalo spolu 15 projektov v mestských častiach hlavného mesta a v obciach v kraji.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %