Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
16.06.2020 02:35

V jazerách a studniach vo Vajnoroch nepotvrdili kontamináciu


Ilustračná snímka.


V bratislavskej mestskej časti Vajnory nepotvrdili kontamináciu vôd v studniach a vo Vajnorských jazerách z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji (okres Senec), časť Farná. Informoval o tom starosta Vajnor Michal Vlček, odvolal sa pritom na výsledky rozboru vody.


Vo vode sa podľa starostu nepotvrdili žiadne nebezpečné chemické látky pochádzajúce z nelegálnej skládky Farná. „Analýza nepreukázala kontamináciu vody vo Vajnorských jazerách a studniach, ktoré sa nachádzajú v tesnej blízkosti jazier. Napriek tomu situáciu nechceme podceniť a aj v budúcnosti budeme vodu vo Vajnoroch preventívne testovať,” skonštatoval Vlček.

O výsledkoch rozboru vody plánuje informovať aj ministra životného prostredia Jána Budaja. Zároveň sa bude zaujímať o ďalší postup envirorezortu vo veci sanácie tejto nelegálnej skládky. Nachádza sa totiž na hranici mestskej časti Vajnory.

Minister životného prostredia nedávno informoval, že odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji, v katastrálnom území časti Farná, znečistil podzemné vody. Potvrdil to znalecký posudok z prebiehajúceho vyšetrovania. Šéf envirorezortu tvrdí, že znečistenie je veľmi vážne a šokovalo ho zloženie jedov, ktoré sa na skládke našli. Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) má presondovať aj okolie skládky a zistiť, ako a kde sa až šíri znečistenie.

Občianske združenie Triblavina, ktoré ako oznamovateľ trestnej činnosti skládkovania nepovoleného odpadu nahliadlo do vyšetrovacieho spisu, informovalo, že v troch odberných miestach na území skládky bolo identifikovaných až 68 rôznych nebezpečných látok vrátane pesticídov. Okrem toho z 28 odobratých vzoriek bolo 25 pozitívnych na prítomnosť azbestu, čo pravdepodobne dokazuje jeho zhromažďovanie alebo dokonca predrvovanie. „Koncentrácia karcinogénnej látky benzo(a)pyrén 27-krát prekračuje povolený limit,” upozornilo združenie.

Na margo týchto informácií zabezpečil starosta Vajnor rozbor kvality vody z Vajnorských jazier i zo studní v ich blízkosti, aby zistil, či nedošlo k ich kontaminácii zo skládky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2017
Envirorezort predstavil výsledky odberov vody zo studní v bratislavskej Vrakuni
Štátny geologický ústav Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ) dnes predstavil prvú fázu systému, ktorý monitoruje environmentálne záťaže, vrátane skládky vo Vrakuni. Systém umožňuje v aktuálnom čase kontrolovať a porovnávať údaje o znečistení podzemných vôd.
viac
22.05.2020
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji znečistil podzemné vody
Odpad z nelegálnej skládky v Ivanke pri Dunaji v okrese Senec v katastrálnom území časti Farná znečistil podzemné vody. Vo štvrtok o tom informoval minister vnútra Roman Mikulec s ministrom životného prostredia Jánom Budajom.
viac
09.06.2020
Bratislava je ochotná spolupracovať na odstránení envirozáťaže v Istrocheme
Hlavné mesto je pripravené aktívne spolupracovať na odstránení environmentálnej záťaže v areáli spoločnosti Istrochem v Bratislave. Na sociálnej sieti to uviedol bratislavský primátor Matúš Vallo.
viac
24.07.2020
Vodu zo studní v okolí Istrochemu RÚVZ neodporúča používať
Voda z individuálnych studní v lokalitách Mierová kolónia a Nobelova ulica v bratislavskom Novom Meste pri bývalej Dimitrovke (Istrochem) je dlhodobo nevhodná na pitie a osobnú hygienu, neodporúča sa ňou zalievať ani záhradky s konzumnou zeleninou a ovocím.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %