Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
06.12.2022 02:25

V MHD pribudli štyri nové autobusy, SAD pokračuje v obnove vozového parku


Snímka zdroj: (Mesto Poprad).


V popradskej mestskej hromadnej doprave (MHD) pribudli štyri nové autobusy. Slovenská autobusová doprava (SAD) Poprad ich odovzdala do prevádzky tento týždeň, ide o vozidlá s ekologickými motormi, spĺňajúcimi normu Euro 6.


Informovala o tom radnica na sociálnej sieti s tým, že prevádzkovateľ MHD pod Tatrami takto pokračuje v obnove vozového parku.

"Cieľom je poskytnúť maximálnu kvalitu, komfort a bezpečnosť pri každodennom cestovaní s dôrazom na ekológiu, a práve preto nové autobusy doplnia ďalšiu skupinu moderných vozidiel na linkách MHD. V Poprade ich bude po novom jazdiť už 16," uvádza mesto. Autobusy sú nízkopodlažné, plne klimatizované a vykurované. Majú automatickú prevodovku, rampu pre imobilných, tri informačné tabule a nový odbavovací systém pre cestujúcich. Ich súčasťou sú aj doplnkové služby ako Wifi, GPS lokalizácia vozidiel a inteligentné informovanie o zastávkach na danom spoji a linke.

Podpredseda predstavenstva SAD Poprad Marek Modranský ocenil spoluprácu s mestom pri výmene vozidiel, zároveň dodal, že nové autobusy pozitívne vnímajú aj vodiči. Obnova vozového parku začala už v minulom roku zakúpením šiestich nových vozidiel. Začiatkom roka pribudli ďalšie štyri, pričom cena jedného autobusu sa vtedy pohybovala na úrovni 280 000 eur. Všetky vozidlá MHD v rámci cestovných poriadkov najazdia takmer 800 000 kilometrov ročne.

V septembri zaviedlo mesto Poprad aktívnu tarifu "Cesta za zdravím" pre všetkých obyvateľov mesta. Záujem cestovať za výhodnejších podmienok po celý rok je tak vysoký, že sa počet cestujúcich podľa radnice strojnásobil. "Predlžujeme do konca augusta budúceho roka platnosť kariet všetkým Popradčanom. Nasledujúcich osem mesiacov budú mať na to, aby si prišli kúpiť lístok Cesta za zdravím a od 1. septembra 2023 budú môcť cestovať po celý rok zadarmo," dodal primátor Popradu Anton Danko, ktorý verí, že aj v súvislosti s náročnou ekonomickou situáciou bude MHD využívať ešte viac občanov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2021
DPB chystá nákupy nových autobusov, električiek i hybridných trolejbusov
Dopravný podnik Bratislava (DPB) plánuje nakúpiť celkovo 150 nových autobusov, 40 električiek a 50 hybridných trolejbusov s pomocným batériovým pohonom. Niektoré vozidlá už má vo svojom vozidlovom parku, ďalšie sú objednané alebo na ich dodanie je vyhlásená súťaž.
viac
28.06.2021
V Bratislave bude MHD jazdiť do novej časti mesta
Od 1. júla príde k viacerým zlepšeniam pri cestovaní. Najvýraznejšou novinkou je spustenie MHD do novej častí mesta, kam doteraz museli chodiť obyvatelia pešo.
viac
09.11.2022
Mesto odkúpi pozemok v areáli bývalých kasární za 11 000 eur
Mesto Poprad odkúpi pozemok účelovej komunikácie v areáli bývalých kasární, aby mohol investor pokračovať vo výstavbe lokality Nové nábrežie. Na rokovaní to v stredu schválili poslanci s tým, že kúpna cena bude 11 000 eur, čo je desať percent z hodnoty stanovenej znalcom.
viac
03.03.2023
Vozový park MHD doplnia nové autobusy s hybridnou technológiou
Vozový park mestskej hromadnej dopravy (MHD) v Ružomberku by malo doplniť osem nových autobusov s hybridnou technológiou elektro/nafta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %