Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
08.06.2021 11:35

V Mýte pod Ďumbierom sa medvede odpadom neživia, pokutu dostali


Ilustračná snímka.


V obci Mýto pod Ďumbierom v okrese Brezno s medveďmi, ktoré by sa chodili kŕmiť do kontajnerov s odpadom, problém niekoľko rokov nemajú.


Keďže im však v súvislosti s nedostatočne zabezpečeným odpadom vyrubila Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) koncom mája pokutu, obec sa témou zaoberá, aj keď to nie je jej priorita. Uviedol to starosta obce Roman Švantner.

„Čo sa týka zlepšenia zabezpečenia komunálneho odpadu, zaujímal som sa jedine o možnosť získania dotácie z Envirofondu, ale keďže som na Envirofond podával v minulosti tri žiadosti a neprišla mi žiadna odpoveď, nepredpokladám, že tentokrát to bude úspešnejšie,“ informoval s tým, že obec v súčasnosti čaká na výsledok odvolacieho konania voči vyrubenej sankcii, ktorá predstavuje sumu 3500 eur. Podotkol pritom, že v prípade, ak obec bude povinná pokutu uhradiť, stratí tým zároveň na tri roky možnosť uchádzať sa u Envirofondu o akékoľvek dotácie.

Podľa Švantnerových slov problémy s medveďmi v kontajneroch s odpadmi v obci nemajú minimálne 15 rokov. Ako ozrejmil, venujú sa najmä tomu, aby sa komunálny odpad dlhodobo na verejne prístupných miestach nezhromažďoval a nezotrvával. „Pravidelne, minimálne dvakrát do týždňa, zbierame odpady po parkoviskách, máme zriadený zberný dvor, kde môžu občania nosiť odpad každý deň mimo nedele,” uzavrel.

Inšpektori SIŽP koncom mája za nedostatočné zabezpečenie svojho odpadu pred prístupom medveďa hnedého vyrubili pokuty vo výške 1200 až 3500 eur spolu štyrom obciam v okresoch Banská Bystrica a Brezno, Národnému endokrinologickému ústavu a tiež reštauračnému zariadeniu v obci Ľubochňa v okrese Ružomberok. Správne konanie o pokute vedie SIŽP aj voči trom ďalším obciam v okrese Poprad.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.07.2019
Na Mýte sa zjazduje aj v lete
Lyžiarske stredisko v Mýte pod Ďumbierom sa teší obľube už niekoľko desaťročí. Avšak v roku 2019 prišiel čas na rázne zmeny a zjazdovať sa bude aj v lete. Od júla tohto roku bude prvýkrát v letnej sezóne otvorený nový Bike park a 4-sedačková lanovka pre malých i veľkých turistov.
viac
10.06.2020
V Mýte pod Ďumbierom sa otvárajú brány do bike parku
Mýto SKI & BIKE otvára opäť svoje brány pre všetkých nadšených bikerov. V sobotu 13. júna sa môžete tešiť na otvorenie druhej sezóny v špičkovom bike parku v Mýte pod Ďumbierom.
viac
02.06.2022
Pre obec je finančne náročné zabezpečiť nádoby na odpad proti medveďom
Pre obec Štrba pod Tatrami je finančne náročné zabezpečiť všetky nádoby na odpad proti prístupu medveďa hnedého.
viac
28.07.2023
Obce môžu získať dotáciu na ochranu kontajnerových stojísk pred medveďom
Obce môžu získať z Environmentálneho fondu dotáciu na preventívne opatrenia proti škodám spôsobeným medveďom hnedým. Žiadosti na zabezpečenie kontajnerových stojísk prijíma fond do 16. augusta.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %