Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
05.01.2023 02:25

V novom roku vyzýva SAŽP ľudí, aby si vytriedili šatník


Ilustračná snímka.


Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) sa v rámci novoročnej výzvy vzdelávacej kampane Zatoč s odpadom zameriava na aktuálne trendy v oblasti udržateľnej módy.


V novom roku vyzýva verejnosť, aby si vytriedila šatník a zmenila prístup k nakupovaniu módnych trendov. Informovala o tom hovorkyňa agentúry Michaela Pšenáková.

"Naše šatníky a skrine často ukrývajú kúsky oblečenia, ktoré tam ležia nepovšimnuté aj niekoľko rokov," skonštatovala. Práve začiatok nového roka je podľa nej vhodný čas na upratanie skríň, ale aj zmenu prístupu k móde.

"Pomalá, udržateľná či etická móda je presným opakom rýchlej. Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia," vysvetlila Pšenáková.

Cieľom pomalej módy, tzv. slow fashion, je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. "Pomalá móda by sa mala stať dôležitou súčasťou nového konceptu obehového hospodárstva, kde je oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné," zdôraznila.

V novoročnej výzve SAŽP radí, aby si ľudia našli čas a venovali chvíľu svojmu šatníku. "Na internete či v knihách nájdete zásady, ako šatník, ale aj seba odľahčiť od prebytočných vecí," uviedla Pšenáková. Poukázala, že oblečenie, ktoré už nie je dobré a ktoré sa nenosí, vedia ľudia posunúť ďalej. Využiť môžu napríklad charitu, výmenu oblečenia (tzv. swap), kamarátov či rodinu.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.11.2021
Kampaň SAŽP prichádza s treťou výzvou
Kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Zatoč s odpadom prichádza s treťou výzvou. V novembri sa verejnosti, žiakov, ale i jednotlivcov pýta na obsah odpadkového koša v ich domácnosti, pričom sa zameriava najmä na objem vyhodených obalov.
viac
11.01.2022
Na hrozby módneho priemyslu upozorňuje januárová výzva
Ročne sa vo svete vyrobí asi 80 miliárd kusov oblečenia, pričom až 80 % putuje na skládku. Textilná výroba, ako jedno z najznečisťujúcejších odvetví, vyprodukuje 1,2 miliardy ton CO2 ročne, čo je viac emisií ako z medzinárodných letov a námornej dopravy dokopy.
viac
15.01.2022
SAŽP: Textilný odpad putuje na skládky, situáciu dlhodobo zhoršuje rýchla móda
Textilný odpad putuje na skládky, prípadne do spaľovní. Situáciu dlhodobo zhoršuje "fast fashion", čiže rýchla móda. Poukázala na to Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP).
viac
16.09.2022
Kampaň Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok
Výchovno-vzdelávacia kampaň Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) pre žiakov, učiteľov a širokú verejnosť Zatoč s odpadom pokračuje s novinkami aj tento školský rok.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %