Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
16.02.2021 08:30

V NP Malá Fatra sa zvýši bezzásahovosť na 280,14 hektára


Snímka zdroj: (regionmalafatra.sk).


V Národnom parku (NP) Malá Fatra sa zvýši podiel bezzásahového územia na 280,14 hektára. Na ploche 35,67 hektára bude aktívny manažment, ktorý má zlepšiť biotopové podmienky hlucháňa. Na webovej stránke o tom informovali ochranári Správy NP Malá Fatra.


Celková výmera národného parku je aktuálne 22 380 hektárov. Opatreniami sa dočasne zvýšil podiel bezzásahového územia v NP Malá Fatra z 19,52 percenta na 21,74 percenta. „Hoci sú tieto obmedzenia časovo obmedzené do konca roka 2024, je nesporné, že v ére národného parku ide o doteraz najvýraznejšie posilnenie ochrany lesných biotopov,” tvrdia ochranári. Dodávajú, že v bezzásahovom režime je väčšia časť územia. Nie vo všetkých lesoch sú aktuálne naplánované lesohospodárske zásahy. „Pokiaľ však takéto lesy nebudú v blízkej budúcnosti zaradené do bezzásahovej zóny národného parku, vždy hrozí ich vyťaženie,” podotkli.

Na to, aby sa opatrenia bezzásahovosti podarilo predĺžiť a postupne rozširovať aj na ďalšiu plochu národného parku, je podľa ochranárov nevyhnutné, aby štát riadne a načas uhrádzal „ujmu za obmedzenie bežného obhospodarovania všetkým vlastníkom”. „Ide totiž o súkromné, nie štátne pozemky,” konštatujú ochranári. Zároveň treba zintenzívniť výkup ďalších pozemkov, prípadne zabezpečiť zmluvnú starostlivosť či zámenu pozemkov. „Na uvedené by mohla zmysluplne poslúžiť časť financií z plánu obnovy,” poznamenali.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2020
Jarná uzávera turistických chodníkov v Národnom parku Malá Fatra
Národná park Malá Fatra upozorňuje návštevníkov územia na blížiacu sa každoročnú sezónnu uzáveru troch turistických chodníkov v období od 1. marca do 15. júna.
viac
06.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent by stálo 11,6 milióna eur
Rozšírenie bezzásahových území na 50 percent súčasnej rozlohy národných parkov by stálo verejné financie približne 11,6 milióna eur ročne. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
10.03.2020
Rozšírenie bezzásahových území v NP by nemalo mať vplyv na zamestnanosť
Rozšírenie bezzásahových území v národných parkoch (NP) by nemalo mať výrazný vplyv na mieru nezamestnanosti v lesnom hospodárstve. Vyplýva to z analýzy, ktorú robil Inštitút environmentálnej politiky (IEP).
viac
12.03.2020
Lesníci chcú z NP Muránska planina spraviť prírodný park
Vlastníci nechcú zrušiť Národný park (NP) Muránska planina, chcú ho len v zmysle zákona prekategorizovať na druh chráneného územia prírodný park. Informoval o tom riaditeľ Mestských lesov Tisovec Karol Kubíni.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %