Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
13.05.2021 11:35

V Petržalke vyčistili Nobelovo námestie, participácia pokračuje


Nobelovo námestie v Petržalke. Snímka zdroj: (petrzalka.sk).


Plechovky, plastové fľaše, cigaretové ohorky či alobalový odpad, ale aj odpadové rúry a zničené časti rôzneho nábytku, najmä políc a skríň.


Aj to sa podarilo vyzbierať v rámci nedeľnej (9. 5.) upratovacej akcie dobrovoľníkom z radov obyvateľov, zamestnancov úradu a poslancov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke. Informovala o tom hovorkyňa Petržalky Mária Halašková.

„Pri zisťovaní potrieb verejnosti cez dotazníkový prieskum sme zaznamenali zvýšenú nespokojnosť Petržalčanov s čistotou a poriadkom na Nobelovom námestí a verejné upratovanie sme zorganizovali práve s cieľom zapojiť miestnu komunitu,” priblížila Halašková. Samospráva verí, že touto aktivitou inšpirovali aj druhých, aby sa o svoje okolie viac zaujímali a starali.

Prieskum vznikol v rámci projektu participácie o podobe Nobelovho námestia. Svoje názory, postrehy či vízie môžu obyvatelia vyjadriť vyplnením interaktívneho dotazníka. Zverejnený je na webovej stránke www.nobelovonamestie.sk. Cieľom je zistiť potreby tých, ktorí v danom priestore bývajú, pracujú alebo sa v ňom nejakým spôsobom pohybujú. Zistenia budú slúžiť miestnemu úradu ako podklad na komplexnú revitalizáciu celého priestoru.

Nobelovo námestie pôvodne vzniklo v druhej polovici 80. rokov 20. storočia v rámci výstavby bytových domov a infraštruktúry v miestnej časti Dvory. Súčasný názov nesie od 1. apríla 1991 podľa Alfreda Nobela, švédskeho vynálezcu dynamitu a zakladateľa Nobelovej ceny.

Na mieste súčasného Nobelovho námestia bol situovaný prakticky od vzniku mestskej časti pôvodný petržalský cintorín. Zrušili ho v 60. rokoch 20. storočia. Spomienkou a odkazom naň ostala gaštanová aleja vo východnej časti námestia. Západná časť námestia je zatrávnená, s niekoľkými vysadenými stromami. V roku 2020 pribudla aleja japonských sakúr. Pôvodne betónový povrch medzi týmito plochami bol po rekonštrukcii v roku 2004 zmenený na dláždený.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.03.2017
Petržalka odvezie nadrozmerný odpad opäť bezplatne
Deväťdesiat veľkokapacitných kontajnerov rozmiestni opäť petržalská samospráva bezplatne na rôznych miestach podľa naplánovaného harmonogramu. Kontajnery sú určené na nadrozmerný odpad ako sú veľké kusy nábytku, stoly, stoličky, matrace.
viac
07.04.2017
Čistenie Vodného diela Žilina už tento víkend
Jarné upratovanie vo veľkom dorazilo aj do Žiliny. Okrem čistenia ulíc, zberu veľkoobjemového odpadu či revitalizácie zelene, sa čistoty dočká aj okolie Vodného diela pri Žiline.
viac
19.03.2021
Petržalka spustila participatívny proces na obnovu Nobelovho námestia
Bratislavská Petržalka spúšťa participatívny proces pre plánovanú obnovu Nobelovho námestia. Svoje názory, postrehy či vízie môžu obyvatelia vyjadriť vyplnením interaktívneho dotazníka.
viac
27.05.2021
Zapojte sa do veľkého upratovania chránených lesov pri Dunaji
V čase od 28. mája do 6. júna môžu obyvatelia Bratislavy využiť počas prechádzky v chránených areáloch Hrabiny, Soví les a Pečniansky les na viacerých miestach pripravené vrecia a rukavice a pomôcť vyčistiť tieto prírodne lokality od nahromadených odpadkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %