Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.05.2021 03:15

V SR vzniknú štyri chránené areály, prírodná rezervácia a pamiatka


Vydra riečna (Lutra lutra).


Na Slovensku vzniknú štyri chránené areály - Hradná dolina, Rimava, Temešská skala a Kulháň, prírodná rezervácia Záhradská a prírodná pamiatka Brezovská dolina. Ich vyhlásenie schválila vláda na svojom stredajšom rokovaní. Status chránených území nadobudnú 1. júna.


V okrese Topoľčany v katastrálnom území Bojná vznikne chránený areál Hradná dolina. Jeho výmera bude 14,32 hektára. Platiť tam bude tretí stupeň ochrany. Chrániť sa budú jaseňovo-jelšové podhorské lesy, zo živočíchov to je kunka žltobruchá a pásikavec.

Výmeru 4,07 hektára bude mať chránený areál Rimava v okrese Rimavská Sobota v katastrálnom území Tisovec a Rimavská Píla. Pre Rimavu bude platiť štvrtý stupeň ochrany. Predmetom ochrany sú živočíchy európskeho významu ako netopiere, vydra riečna či mihuľa potiská.

V okrese Prievidza v katastrálnom území Čavoj a Temeš bude chránený areál Temešská skala s výmerou 165,91 hektára. V chránenom areáli sa vyhlásia tri zóny. V zóne A bude platiť piaty stupeň ochrany, v zóne C tretí stupeň a v zóne D to bude druhý stupeň ochrany. Chrániť sa budú biotopy európskeho významu, rastlina popolavec dlholistý moravský a živočíchy, ako sú fúzač alpský, podkovár malý či jaseň červenooký.

Chránený areál Kulháň bude v okrese Topoľčany v katastrálnom území Prašice a v okrese Bánovce nad Bebravou v katastrálnom území Zlatníky. Jeho rozloha bude 128,97 hektára. V rámci areálu sa vyhlásia tri zóny. V zóne B bude platiť štvrtý stupeň ochrany, v zóne C to bude tretí stupeň ochrany a v zóne D druhý stupeň. Na území Kulháňa sa ochránia biotopy európskeho významu a živočíchy - roháč obyčajný, plocháč červený a fuzáč alpský či veľký.

Prírodná rezervácia Záhradská sa bude nachádzať v okrese Nové Mesto nad Váhom v katastrálnom území Lubina. Jej výmera bude 8,73 hektára. Na území Záhradskej bude platiť štvrtý stupeň ochrany. Ochránia sa biotopy európskeho a národného významu, rastlina vstavač obyčajný a druhy živočíchov ako ohniváčik veľký, pimprlík mokraďový či salamandra škvrnitá.

Brezovská dolina sa od 1. júna stane prírodnou pamiatkou so štvrtým stupňom ochrany. Jej výmera bude 3,59 hektára. Nachádzať sa bude v okrese Ilava v katastrálnom území Červený Kameň. V Brezovskej doline sa nachádzajú biotopy európskeho a národného významu a vzácne živočíchy - bystruška potočná, užovka hladká, priadkovec trnkový či vstavač počerný.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.04.2019
MŽP navrhuje vyhlásiť tri nové chránené areály
Na Slovensku by mali pribudnúť tri nové chránené areály - Nesvadské piesky (okres Komárno), Jurský Chlm (okres Nové Zámky) a Mostová (okres Galanta). Navrhuje to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR, ktoré materiály predložilo do medzirezortného pripomienkového konania.
viac
26.01.2021
Stanovisko Únie miest Slovenska ku skríningovému testovaniu
Únia miest Slovenska (ÚMS) žiada predsedu vlády, aby urýchlene zvolal konzílium odborníkov, aj za účasti predstaviteľov samosprávy.
viac
23.02.2021
MŽP chce legislatívny proces vyhlásenia Pralesov SR začať v najbližších týždňoch
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR by malo vypracovať návrh nariadenia vlády, ktorým sa vyhlási prírodná rezervácia Pralesy Slovenska. Následne ho predloží do legislatívneho procesu. Ten by sa mal začať v najbližších týždňoch. Uviedol to odbor komunikácie envirorezortu.
viac
26.11.2021
Vláda schválila Program odpadového hospodárstva na roky 2021 – 2025
Hlavným cieľom odpadového hospodárstva SR do roku 2025 je odklonenie odpadov od skládkovania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %