Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.11.2020 03:15

V súvislosti s 2. kolom testovania bolo kontaktovaných minimum samospráv


Ilustračná snímka.


Do utorkového (3. 11.) večera bolo v súvislosti s ďalším kolom plošného testovania oslovených minimum samospráv. Uviedol to hovorca Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Michal Kaliňák.


„Armáda by preto mala čo najskôr kontaktovať samosprávy, ktoré sa aj v prípade druhého kola plošného testovania dozvedajú informácie z médií a nie oficiálnou cestou,” upozornil v reakcii na slová ministra obrany SR Jaroslava Naďa  o kontaktovaní samospráv v 45 okresoch, ktorých sa týka druhé kolo plošného pretestovania. Kaliňák zároveň za ZMOS zopakoval, že v prípravách druhého kola by sa malo ísť "pekne poporiadku", naznačil tým aj očakávanie stanoviska vlády k požiadavkám, ktoré v súvislosti s organizáciou a nákladmi na prvé kolo testovania adresoval ZMOS.      

Združenie v pondelok (2. 11.) vyzvalo vládu SR, aby bezodkladne preplatila náklady spojené s celoplošným testovaním na ochorenie COVID-19. Šéf združenia Branislav Tréger zároveň zdôraznil, že doposiaľ neboli uhradené ani náklady súvisiace s prvou vlnou pandémie. ZMOS tiež žiada, aby sa bezúročné pôžičky, ktoré boli samosprávam ponúknuté, stali transferom. Namiesto pôžičky chce dotáciu.      

Ministerstvo financií (MF) SR v utorok reagovalo, že o odpustení pôžičky a jej transformácii na dotáciu by musela rozhodnúť vláda. „Stále však platí, že v prípade toho, že sa obce v budúcnosti zapoja do plánovanej reformy samospráv, budú môcť byť tieto pôžičky zmenené na granty,” poznamenal rezort.      

Na otázku, či bude mať štát dostatok financií aj na preplatenie nákladov samospráv pri plošnom testovaní rezort odpovedal, že je pripravený sa aktívne podieľať na takomto financovaní. Preplatenie nákladov miest a obcí súvisiacich ešte s prvou vlnou pandémie podľa slov MF spadá do kompetencie Ministerstva vnútra (MV) SR.      

Minister obrany Jaroslav Naď pred stredajším rokovaním vlády uviedol, že v súvislosti s prípravou druhého kola pretestovania chcú v okresoch, ktorých sa opakované testovanie týka, zachovať čo najviac pôvodných odberných tímov. V prípade doplnenia uviedol, že regionálni velitelia kontaktujú samosprávy, na ktoré bude "smerovať otázka", či majú personálne kapacity na doobsadenie tímov. Ak nie, podľa Naďa sa tímy doplnia z databáz prihlásených záujemcov, ktoré má armáda.      

Únia miest Slovenska (ÚMS) v utorok deklarovala, že organizácia druhého kola testovania by mala byť plne v réžii štátu. „Budeme trvať na tom, aby vláda dodala všetkým mestám a samosprávam včas jasné pokyny, potrebný personál a ochranné pomôcky,” zdôraznila hovorkyňa Únie Daniela Piršelová.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2020
J. Naď: Ochranné prostriedky zabezpečí štát, obce však môžu pomôcť
Dezinfekciu a ochranné prostriedky na účely víkendového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 poskytne samosprávam štát. Môžu však pomôcť a zabezpečiť pre svojich dobrovoľníkov dezinfekciu, rúška či rukavice. Výdavky sa im preplatia podobne ako pri voľbách.
viac
03.11.2020
Je predčasné sa vyjadrovať k požiadavke ZMOS súvisiacej s pôžičkami
Požiadavka Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na zmenu návratnej finančnej výpomoci v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu na dotáciu je pre Ministerstvo financií (MF) SR novinkou.
viac
09.11.2020
Samosprávy náročné úlohy pri testovaní zvládli
Slovenské mestá a obce náročné úlohy, ktoré boli potrebné pre zabezpečenie celoplošného testovania obyvateľstva na prítomnosť ochorenia COVID-19, zvládli. Po druhom kole celoplošného testovania, ktoré sa realizovalo počas uplynulého víkendu to skonštatoval predseda ZMOS B. Tréger.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %