Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.07.2021 10:20

Väčšina lístkov MHD zdražela, 15-minútový sa už nebude dať kúpiť


Ilustračná snímka: (imhd.sk).


V bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) od štvrtka porástli ceny väčšiny predplatných cestovných lístkov i tých na jednu cestu. Výnimkou je ročný predplatný cestovný lístok, ktorý, naopak, zlacnel o 25 percent, z 264,2 na 199 eur.


Medzi lístkami na jednu cestu si už cestujúci nebudú môcť vybrať 15-minútový. V Integrovanom dopravnom systéme v Bratislavskom kraji (IDS BK) totiž od 1. júla došlo k mnohým zmenám a úpravám, a to aj cenníka a tarify.

Cena 30-minútového lístka na bratislavskú MHD zostáva nezmenená a za základný lístok by mal cestujúci zaplatiť 0,90 eura. Ceny v rozmedzí niekoľkých centov porástli pri papierových i elektronických lístkoch od 60 do 150 minút v zónach IDS BK tri až desať. Základný sieťový lístok (180 minút) zdražel z 3,60 na 4,10 eura.

Ceny porástli aj pri denných cestovných lístkoch. Základný 24-hodinový pre bratislavské mestské zóny 100 a 101 z 3,50 na štyri eurá, pri elektronickom lístku z 3,15 eura na 3,70 eura. Základný 72-hodinový zdražel o euro na deväť eur. Porástli aj ceny predplatných cestovných lístkov, okrem ročnej električenky. Základný sedemdňový predplatný lístok pre bratislavskú MHD vyjde na 12 eur, doteraz stál 10,40 eura. Základný mesačný (30-dňový) lístok už nestojí 26,90 eura, ale 30 eur, a cena základného 90-dňového sa zvýšila zo 72,30 eura na 80 eur. Papierové cestovné lístky zakúpené v pôvodných cenách do 30. júna bude možné využiť do konca septembra.

Výrazná zmena nastala pri ročnom predplatnom cestovnom lístku v bratislavskej MHD. Základná ročná električenka od júla zlacnela z 264,20 na 199 eur. Ceny sa tak znížili aj pri ročných lístkoch, ktoré kombinujú bratislavskú 100 a 101 zónu s regionálnymi zónami IDS BK.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) spúšťa od júla službu Kartuj. Priamo vo vozidlách bratislavskej MHD sa bude dať jednorazový cestovný lístok zakúpiť aj bežnou platobnou kartou.

V rámci zmien v IDS BK sa ruší tiež poskytovanie desaťpercentnej zľavy na nákup predplatných cestovných lístkov prostredníctvom Bratislavskej mestskej karty.

Cestujúci s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP) budú môcť preukázať nárok na zľavu aj bežným dokladom totožnosti, v ktorom majú zapísanú informáciu o ŤZP. V prípade študentov sa medzinárodný preukaz ISIC bude považovať za plnohodnotný doklad o nároku na zľavu k jednorazovým lístkom. Pri žiakoch od 16 do dovŕšenia 18 rokov sa ruší povinnosť dokladovať potvrdenie o návšteve školy. Nárok na zľavu im bude plynúť na základe ich veku, po preukázaní sa napríklad dokladom totožnosti alebo zdravotným preukazom.

IDS BK, kde sú okrem DPB aj dopravcovia Slovak Lines a Železničná spoločnosť Slovensko, sa od júla rozširuje do ďalších miest a obcí Trnavského kraja. Konkrétne do Kútov, Dlhej, Orešian, Košolnej, Zvončína, Suchej nad Parnou, Pustých Úľan, Sládkovičova a Galanty.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.09.2018
Bratislavská integrovaná doprava akceptuje požiadavky samospráv,pripravuje zmeny
Koordinátor Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji (IDS BK) – spoločnosť Bratislavská integrovaná doprava (BID) prijala v uplynulých dňoch dodatočné požiadavky od samospráv na zmeny a doplnenia cestovných poriadkov.
viac
09.09.2020
Cestujúci musia v najbližších dňoch rátať s niektorými zmenami v MHD
Cestujúci v bratislavskej MHD musia na niektorých linkách rátať v najbližších dňoch so zmenami. Upozorňuje na to na sociálnej sieti Dopravný podnik Bratislava (DPB).
viac
02.09.2021
Od štvrtka jazdí MHD v režime školský rok
V Bratislave jazdia od štvrtka jednotlivé linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) opäť v režime školský rok. Jednotlive spoje tak budu premavat castejsie.
viac
14.03.2022
DPB pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich v MHD
Dopravný podnik Bratislava pripravuje od 26. marca viaceré zmeny pre cestujúcich mestskou hromadnou dopravou (MHD). Reaguje nimi aj na uvoľnenie protipandemických opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %