Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
10.02.2023 12:35

Valentínska kvapka krvi od pondelka opäť vyzýva ľudí k darovaniu


Ilustračná snímka.


Valntínska kvapka krvi od pondelka (13. 2.) opäť vyzýva ľudí k darovaniu krvi. Kampaň Slovenského Červeného kríža (SČK) potrvá do 10. marca. Informovala o tom Silvia Kostelná zo SČK.


"Už 28 rokov, vždy vo februári, pripomína kampaňou Valentínska kvapka krvi potrebu pravidelných darcov krvi a neustáleho získavania nových darcov krvi medzi zdravými ľuďmi," ozrejmila Kostelná.

Tohtoročný slogan kampane "Si pripravený povedať áno?" sa ľudí pýta, či sú na darovanie pripravení. "Darovať krv nemôže každý. Sloganom kampane sa pýtame tých, ktorí môžu, či sú na to pripravení. Ak môžete, prosím, urobte to. Pacientov, ktorí krv potrebujú, je veľa," uviedla ambasádorka darcovstva krvi Aneta Parišková.

SČK pripomína, že na odber sa nechodí nalačno. "Je vhodné dať si zdravé raňajky a deň pred odberom dbať na vyváženú stravu a pitný režim," ozrejmil červený kríž.

Darcom krvi sa môže stať každý, kto má 18 až 60 rokov, minimálne 50 kilogramov a spĺňa základné zdravotné požiadavky. Muži môžu krv darovať každé tri a ženy každé štyri mesiace.

Objednať sa na odber možno aj on-line na webe či prostredníctvom mobilnej aplikácie. Zoznam odberových miest záujemcovia nájdu na webe redcross.sk. Všetky aktuálne usmernenia k darovaniu krvi sa nachádzajú na webovej stránke www.ntssr.sk.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.10.2019
Študentská kvapka krvi: Buď odvážny a daruj krv – 25. ročník
Desiatky tisíc študentov a mladých ľudí našli za ostatných 25 rokov odvahu a rozhodli sa prvýkrát darovať krv práve počas Študentskej kvapky krvi. Tisícky ďalších tento prvý krok urobí túto jeseň, budete medzi nimi aj vy?
viac
19.10.2020
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi, a to napriek pandémii nového koronavírusu. Potrvá päť týždňov, do 20. novembra. Informovala o tom programová koordinátorka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Kostelná.
viac
23.05.2023
V Prezidentskom paláci privítajú dobrovoľných darcov krvi
Pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi sa v piatok 9. júna uskutoční štvrtý ročník Prezidentskej kvapky krvi.
viac
27.10.2023
Študentská kvapka krvi sa začala, osloviť chce najmä mladých
Slovenský Červený kríž (SČK) spustil 29. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Zameriava sa na prvodarcov z radov mladých ľudí. Osloviť ich chce najmä v digitálnom priestore.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %