Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
04.08.2020 11:45

Víťazstvo z Gorazdovho Močenka putuje vďaka Prvosienke do Zákamenného


Ilustračná snímka


Víťazom 28. ročníka celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok sa stal Detský divadelný súbor Prvosienka zo Zákamenného s inscenáciou Na krídlach.


Festival sa uskutočnil od 26. júla do 2. augusta v Močenku pri Nitre. Jeho cieľom bola pomoc súborom, ktoré sa na Slovensku venujú kresťanskému divadlu, ale aj šírenie úcty k sv. Gorazdovi, rodákovi z Močenka, sprítomnenie duchovných a kultúrnych hodnôt a tradícií, ktoré na naše územie priniesli sv. Cyril a Metod, a rozvíjanie a aktualizácia ich odkazu, uviedli organizátori festivalu.       

Napriek sťaženým podmienkam spôsobeným opatreniami proti šíreniu nového koronavírusu absolvovali účastníci festivalu hodnotný duchovný, kultúrny a sprievodný program. V rámci sprievodného programu sa uskutočnila prezentácia najnovšej publikácie ďalšieho významného miestneho rodáka, biskupa – ordinára Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR Františka Rábeka pod názvom Tajomstvo zoborského kláštora, vernisáž ilustrácií akademického maliara Martina Oscitého, prezentácia príležitostnej poštovej pečiatky, vernisáž výstavy fotografií venovanej životnému jubileu Michala Kováča-Adamova, kultúrneho a literárneho historika, teatrológa, dramatika a podporovateľa festivalu.       

Súčasťou festivalu boli aj talkshow s hercom Slovenského národného divadla Jánom Gallovičom, tvorivé dielne, workshopy či hudobné koncerty. Nechýbalo tradičné putovanie pútnikov od sochy sv. Gorazda po ceste solúnskych bratov do starobylej Nitry, spojené s odovzdaním posolstva festivalu na Nitrianskom hrade a svätou omšou v katedrále – Bazilike sv. Emeráma.       

Festival vyvrcholil slávnostnou svätou omšou v nedeľu 2. augusta pri kaplnke v časti Gorazdov, ktorú celebroval biskup Rábek. Vo svojej homílii priblížil motiváciu a hodnoty, ktoré viedli sv. Gorazda a jeho spoločníkov k nezištnej spolupráci so sv. Cyrilom a Metodom v záujme evanjelizácie a šírenia viery a kultúry.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.07.2018
Festival kresťanského divadla odštartuje cyklotúra do Trnavy
Cyklotúrou z Močenka do Trnavy a odovzdaním festivalového posolstva na Arcibiskupskom úrade v Trnave sa v stredu 25. júla začne 26. ročník festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok.
viac
23.11.2020
Obecný úrad sa presťahoval späť do zrekonštruovanej budovy
Budova Obecného úradu v Močenku prešla komplexnou rekonštrukciou. Počas rekonštrukčných prác boli od začiatku februára tohto roka jednotlivé oddelenia obecného úradu presťahované do priestorov kultúrneho strediska – kláštora na Školskej ulici.
viac
22.04.2023
Festival Gorazdov Močenok sa bude konať na konci júla
V poradí 31. ročník celonárodného festivalu kresťanského divadla Gorazdov Močenok sa bude konať od 23. do 30. júla. Informovalo o tom nitrianske biskupstvo.
viac
02.10.2023
Festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023 pozná víťazov
Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm-Envirofilm 2023, ktorý prebiehal od 25. do 29. septembra v Banskej Bystrici a Bratislave, pozná víťazov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %