Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
18.11.2016 07:00

Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu


Všetky tieto značky poznáte z obalov na výrobkoch.


Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.


   Zelený bod je registrovanou ochrannou známkou. Takto označený obal patrí do triedeného zberu.

  Trojuholník s troma nevyplnenými šípkami znázorňuje výrobok alebo obal zhotovený z recyklovaných materiálov.

   Trojuholníkový symbol s čiernymi plnými čiarami označuje, z ktorého materiálu bol obal vyrobený.

 

Čo znamenajú čísla v trojuholníku?

Materiály, ktoré patria do triedeného zberu majú presné označenia. Čísla označujú druh materiálu.

Značky pre PAPIER – PAP, 20, 21, 22. Podľa čísel ide o vlnitú lepenku (20), hladkú lepenku (21) či papier (22) z akého sú noviny, časopisy a pod.

Značky pre PLASTY – PET, PES, PVC, PS, PP, PE, PE-HD, PE-LD, 1, 2, 3, 4, 5, 6. Patria sem napríklad PET fľaše, plastové obaly z pracích prostriedkov či kozmetiky alebo obaly z potravín. Číslo 1 patrí väčšinou fľašiam určeným na nápoje. Číslo 2 je polyetylén vysokej hustoty, zvyčajne používaný ako nepriehľadný obal pre pracie prostriedky, mlieko, či kozmetické prípravky. Trojka (číslo 3) je plast známy ako PVC určený pre čistiace prostriedky, či kozmetiku. Číslo 4 je veľmi vhodný ako obal na potraviny, pretože ide o plast s nízkou hustotou. Číslo 5 je polypropylén tiež vhodný na potraviny. Vyrábajú sa z neho obaly na kečup, jogurty, margaríny, ale aj slamky do nápojov. Číslo 6 je obľúbený polystyrén používaný ako ochranný prostriedok spotrebičov či obal na nedojedený obed z reštaurácie.

Značky pre SKLO – GL, 70, 71, 72. Patria sem fľaše či už číre (70), zelené (71) alebo hnedé (72), tabuľové sklo či rozbité poháre.

Značky pre KOVY – ALU, FE, 40, 41. Medzi kovy radíme železo (40) a z neho vyrábanú oceľ či hliník (41).

Značky pre NÁPOJOVÉ KARTÓNY – C/PAP, 81, 84. Takými sú krabice z mlieka, džúsov, smotany a pod.

 

Čo znamenajú tieto skratky?

 

 

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.07.2016
Vyznáte sa v recyklačných symboloch na obaloch? Papier, sklo a iný materiál
V druhej časti článku o recyklačných symboloch sa zameriame na ostatné materiály, z ktorých sa obaly vyrábajú, a to napríklad na papier, sklo či kovy. Vyznáte sa v označeniach na obaloch produktov? Prinášame vám prehľad tých najčastejších symbolov, s ktorými sa môžete na obaloch stretnúť.
viac
04.01.2017
Slováci žijúci v zahraničí majú už triedenie zakódované
Môj takmer dvojročný vnuk priletel s dcérou z Manchestru na Vianoce. Porozbaľoval darčeky s výkrikmi typu jéééj a úúúch a my dospelí sme zaregistrovali, že obývačka je zaplnená množstvom papierovo-celofánových obalov.
viac
26.01.2017
Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?
V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?
viac
22.06.2021
Triedenie odpadu sprevádzajú aj mýty, obaly netreba umývať
Ľudia triedia odpad oveľa poctivejšie, ako to bolo napríklad pred desiatimi rokmi. Aj napriek tomu sa ešte aj dnes stretávame s viacerými mýtmi, ktoré sú spojené s vyhadzovaním a triedením odpadu. Skonštatovala to Katarína Kretter z organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %