Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.01.2017 04:00

Prečo niekde vhadzujú viac zložiek triedeného odpadu do žltého kontajnera?


Plasty, kovy a nápojové kartóny triedia niektoré obce aj spolu.


V niektorých slovenských mestách slúži žltá zberná nádoba s názvom Plasty výlučne na zber plastov. V niektorých mestách však možno do nej vhadzovať aj kovy či nápojové kartóny. Prečo je tomu tak?


Záleží to od toho, akým spôsobom miestna zberová spoločnosť technicky odpad spracováva, aké vozidlá na prevoz využíva, prípadne ako konkrétny odpad dotrieďuje a podobne.

Na triedený zber komunálnych odpadov možno podľa vykonávacej vyhlášky (č. 371/2015) použiť aj spoločnú zbernú nádobu pre plasty, kovy plus nápojové kartóny, ak je zabezpečené, že ľubovoľná kombinácia týchto zložiek bude následne roztriedená a neznemožní recykláciu každej jej zložky. Doplňme, že pomerne nízke objemy kovov a viacvrstvových kombinovaných materiálov by sa z tohto priestoru nevyplatilo zvážať oddelene. A ešte, že do žltých kontajnerov (nádob) sa kombinácia vytriedených odpadov vhadzuje preto, lebo žlté nádoby sú už dávnejšie k dispozícii na danom mieste obce a bolo by ekonomicky nevýhodné ich meniť.

 

Štítok na viditeľnom mieste a info na webe obce

Prvotná informácia o tom, čo patrí do konkrétneho kontajnera (nádoby), musí byť podľa spomínanej vyhlášky uvedená v rozmere najmenej 20 x 25 cm na viditeľnom mieste odpadovej nádoby. Rovnako informáciu tohto druhu musia mestá a obce zverejniť na svojom webe.

 

O tom, čo vhadzovať do kontajnera, vám napovie štítok.

 

„Klasicky“ triedený odpad

Zopakujme si, do ktorej nádoby či kontajnera patrí „klasicky“ vytriedený odpad.

PAPIER – modrý kontajner

Patrí doň: kancelársky papier, noviny, časopisy, zošity, listy starých kníh bez tvrdých obalov, neznečistené papierové sáčky.

Nepatrí: kopírovací alebo povoskovaný papier, škatule od mlieka a nápojov, lepiaca páska, znečistený papier, kovové alebo plastové súčasti papierových výrobkov .

SKLO – zelený kontajner

Patria doň: alko a nealko čisté fľaše (ak ich nie je možné vrátiť ako vratné fľaše), čisté nádoby zo zaváranín, potravín, kozmetiky, sklené črepy, poháre, farebné a zelené sklo, tabuľové sklo bez drôtenej vložky.

Nepatrí: keramika, porcelán, plexisklo, zrkadlá, žiarivky, autosklá, TV obrazovky, sklo s kovovou výplňou.

PLASTY – žltý kontajner

Patria doň: PET fľaše (z nápojov, sirupov, vín a podobne), čisté PE-HD fľaše (od čistiacich prostriedkov, šampónov, aviváží, destilovaných vôd, bandasky neznečistené olejmi a podobne), PP fľaše (obaly od ovocných štiav a ďalšie fľaše s označením PP), LD-PE materiály (igelitové tašky, fólie z pracích práškov, zo stavebnín a podobne).

Nepatria: znečistené plasty, viacvrstvové obaly (od mlieka a nápojov), linoleum, guma, kabelky, molitan, plastové obaly znečistené olejovými alebo ropnými látkami.

KOVY – červený kontajner

Patrí doň: konzervy, plechovky a iné kovové obaly, kovový šrot, klince, drôty, farebné kovy.

Nepatrí: kovové obaly kombinované s iným materiálom, kovový šrot obsahujúci zvyšky nebezpečných látok a nadrozmerný kovový odpad.

BIOODPAD – hnedý kontajner

Patria doň: šupky alebo zvyšky ovocia a zeleniny, odpad z verejnej zelene, lístie, tráva, záhradný odpad, menšie dreviny a konáre či čajové vrecúška.

Nepatrí: mäso, kosti, tekuté alebo veľmi mastné či slané zvyšky potravy, zvyšky mliečnych výrobkov, výkaly psov a mačiek.

Do žiadneho z kontajnerov nepatria rádioprijímače, televízory, práčky, chladničky a ďalšie domáce spotrebiče či nábytok. Tie priamo odoberajú zberné dvory alebo k nim organizujú špeciálne zbery obce. Rovnako do kontajnerov nepatria baterky, batérie, žiarovky, žiarivky, pneumatiky a ani lieky, ktoré odoberajú jednotlivé predajne tohto tovaru.

 

 

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.11.2016
Do ktorého kontajnera s týmto...­?
Vyfotografoval som sedem rôznych druhov odpadov, pri ktorých som si nebol istý, do ktorého kontajnera triedeného odpadu ich vhodiť. Obrátil som sa na odborníkov z radov OZV ENVI - PAK.
viac
18.11.2016
Vyznáte sa v symboloch na obaloch? Pomôžu vám v správnom triedení odpadu
Na kontajneroch na triedený zber býva označené, čo máte do nich vhadzovať. Napriek tomu ľuďom nie je vždy jasné, čo do nich patrí. Nápomocné môžu byť práve symboly označené na produktoch. Na to, ako správne triediť podľa značiek na produktoch sme sa spýtali odborníkov z OZV ENVI - PAK.
viac
10.03.2017
V Motyčkách vyzbierajú viac ton vytriedeného odpadu ako zmesového
Z obce Motyčky (110 obyvateľov plus chalupári), ležiacej neďaleko Banskej Bystrice v nadmorskej výške 678 metrov nad morom, vyviezli v roku 2012 vyše 42 ton zmesového komunálneho odpadu, o rok neskôr 38 ton, v roku 2014 to bolo 29, v roku 2015 len 22 a vlani dokonca iba 12,67 tony.
viac
10.01.2018
Recyklovať možno iba vytriedené a čisté plasty
Počas analýzy odpadov z plastov dovezených na Zberný dvor spoločnosti TEKOS, s. r. o. v Malackách sa pracovníci OZV ENVI-PAK presvedčili, že do žltých kontajnerov a vriec vhadzujú obyvatelia aj množstvo ďalšieho odpadu, ktorý do nich nepatrí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %