Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
15.07.2021 04:10

Žilina vydala pamätnú mincu i obálku, pred 700 rokmi dostala privilégiá


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Žilina si pripomína výročie 700 rokov od udelenia najstarších známych privilégií.


Pri tejto príležitosti samospráva vydala pamätnú mincu i medailu, príležitostnú obálku, záložku do knihy, vyhlásila architektonicko-výtvarnú súťaž či usporiadala odbornú výročnú konferenciu. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

„Od pondelka (12. 7.) odchádza akákoľvek oficiálna pošta z kancelárie primátora mesta Žilina v príležitostnej obálke odkazujúcej na významné výročia a listy sú označované špeciálnou razbou. V obehu je aj špeciálny korešpondenčný lístok pripomínajúci 700 rokov mestských výsad pre Žilinu,” priblížil Miškovčík.

Filatelisti, ktorí by mali záujem zaobstarať si špeciálnu obálku či pamätnú mincu, môžu navštíviť odbor komunikácie a vzťahov s verejnosťou na Mestskom úrade v Žiline v stredu 21. júla od 10.00 do 12.00 h, prípadne v iný termín po predošlej dohode na e-maile: hovorca@zilina.sk.

 

Pred 700 rokmi dostala Žilina najstaršie privilégiá, mesto vydalo  spomienkové mince i obálku | Žilina

 

Podľa zachovaných informácií sa 12. júla 1321 nachádzal panovník Karol I. Róbert v poľnom tábore pod Trenčianskym hradom, kde vybavoval všetky záležitosti súvisiace s prechodom jednotlivých území pod kráľovu zvrchovanosť po smrti jeho úhlavného nepriateľa Matúša Čáka Trenčianskeho. Z tábora vydal aj žilinské privilégiá. „Udelenie privilégií bolo v 14. storočí dôležitým impulzom rozvoja mesta, podobne ako vybudovanie košicko-bohumínskej železnice v 19. storočí. Od tohto momentu prežilo naše mesto dobré, ale aj ťažké obdobia, ktoré v ňom zanechali nezmazateľnú stopu. Za jeho dnešnou podobou stojí množstvo významných ľudí, ktorí Žilinu menili, budovali a pretvárali. Dnes ju môžeme právom nazvať metropolou severného Slovenska a významným dopravným uzlom,” podotkol primátor Peter Fiabáne.

 

Pred 700 rokmi dostala Žilina najstaršie privilégiá, mesto vydalo  spomienkové mince i obálku - Žilina

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2021
Žilinská mestská polícia oslavuje tri desaťročia
Mesto Žilina má po troch desaťročiach moderne vybavenú a dobre fungujúcu mestskú políciu (MP). Pri príležitosti osláv 30. výročia jej založenia to povedal primátor Žiliny Peter Fiabáne.
viac
14.07.2021
Žilinská pediatrická ortopédia zavádza do praxe novú jedinečnú metódu
Oddelenie detskej ortopédie Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline včera ako prvé pracovisko na Slovensku zrealizovalo unikátnu operáciu dvoch pacientov založenú na absolútne novej metóde rastúceho vnútrodreňového fixátora.
viac
19.08.2021
Predstavili pamätnú mincu Senice
V rámci cyklu stredajších letných prednášok „Leto v múzeu“, v stredu primátor Senice Martin Džačovský predstavil pamätnú mincu, ktorá bola vyrobená pri príležitosti 625. výročia udelenia mestských privilégií Senici.
viac
13.11.2023
Mesto Kremnica oslávi 695. výročie udelenia mestských privilégií
Mesto Kremnica vo štvrtok (16. 11.) oslávi 695. výročie udelenia mestských privilégií. Program sa začne o 16.00 h slávnostnou akadémiou v kultúrnom centre Akropola, kde je okrem slávnostných príhovorov pripravené oceňovanie osobností mesta, udeľovanie verejných uznaní a ďakovných listov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %