Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
08.09.2022 07:45

ZMOS: Partnerstvo zo strany vlády bolo deklarované, nie však účinné


Na snímke zľava 1. podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Radomír Brtáň, podpredseda ZMOS Michal Sýkora, predseda ZMOS Branislav Tréger, podpredseda ZMOS Štefan Gregor a ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák počas 33. snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v Senci v stredu 7. septembra 2022. Snímka zdroj: (tasr).


Partnerstvo zo strany vlády bolo deklarované, no nebolo účinné. Na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) na to upozornil predseda samosprávneho orgánu Branislav Tréger.


Vo svojom príhovore poukázal na aktuálne akútne problémy samospráv, ktoré vyplývajú z prístupu štátu k nim.

Upozornil, že piliere, na ktorých má stáť fungovanie samospráv – stabilita, predvídateľnosť a partnerstvo - neboli a nemohli byť z tohto dôvodu naplnené. "O stabilite nemôže byť ani reči – samosprávu sme v predchádzajúcom období museli práveže brániť pred vplyvmi, ktoré majú devastačný účinok na všetkých nás," skonštatoval.

Rovnako nemožno hovoriť vzhľadom na problémy, ktoré vznikli, a spôsob prístupu štátu k nim o predvídateľnosti. "My totiž nevieme predvídať nielen to, čo sa stane o rok, o mesiac, ale už ani o týždeň," upozornil Tréger. S tým súvisí aj realita v prípade partnerstva s vládou. "To partnerstvo bolo síce deklarované, no nie je účinné," povedal predseda ZMOS-u, pritvrdzujúc ďalšími slovami opisujúcimi komunikáciu a prijímanie opatrení. "Argumenty neraz zatienili pocity, rokovania sa vzďaľovali snahe o prijateľný kompromis," upozornil. Uistil, že samosprávy vnímajú zložitosť ich problémov, najmä však ich neriešenie.

Absenciu súčinnosti a snahy vlády o akceptovanie argumentov samospráv dokumentoval napríklad na novele stavebného zákona, ku ktorému dal ZMOS približne 170 pripomienok. Tréger upozornil, že v schválenej verzii viaceré veci nebudú fungovať. "Nebudeme mať inú možnosť, budeme sa k tomu musieť opäť vrátiť a opraviť veci,“ upozornil. Pripomenul, že nárast kompetencií i výdavkov pre obce bez dostatočných kompenzácií už teraz generuje výrazné obmedzovanie služieb v oblasti kultúry, športu, ale aj sociálnych služieb či bezpečnosti.

"Mestá a obce musia predložiť vždy svojim občanom účet, bolo by dobré, ak by aj štát mal voči občanom takúto povinnosť," zvýraznil Tréger. Avizoval, že predsedovi vlády SR, ktorý sa má v stredu popoludní na sneme takisto zúčastniť, bude artikulovať výzvu na rešpektovanie a zohľadnenie argumentov samospráv, ktoré budú viesť k spoločnému hľadaniu riešení. "Ak to nezvládneme, prehráme všetci," deklaroval predseda ZMOS-u.

Snem ZMOS-u je posledným pred októbrovými komunálnymi voľbami. Témou rokovania bude vyhodnotenie plnenia priorít, programové konferencie venované otázkam sociálnych a zdravotníckych služieb, eurofondom, odpadovému hospodárstvu, životnému prostrediu a ekonomike. Zadefinujú sa aj programové priority na nadchádzajúce obdobie. ZMOS tiež ocení mestá a obce za inovatívny prístup, udržateľný rozvoj i starostlivosť o komunity. Vo štvrtok (8. 9.) o 11.30 h plánujú starostovia a primátori vystúpiť na protestnom zhromaždení pred Úradom vlády (ÚV) SR. Opätovne chcú na ňom poukázať na ad hoc rozhodnutia štátu, ktoré negatívne ovplyvňujú či ohrozujú existenciu samospráv.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.11.2020
ZMOS je skôr za to, aby druhé kolo celoplošného testovania nebolo
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je skôr za to, aby sa na Slovensku druhé kolo celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 už nerealizovalo.
viac
24.11.2020
Predseda ZMOS Branislav Tréger sa obrátil na poslancov parlamentu
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí.
viac
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
08.09.2022
B. Kollár: Hanba ma fackuje za to, ako samosprávy vnímajú prístup štátu
Hanba ma fackuje, za to, čo som si vypočul na margo prístupu štátu k samosprávam. V príhovore na 33. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) to uviedol predseda Národnej rady SR Boris Kollár v reakcii na slová predsedu ZMOS-u Branislava Trégera.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %