Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.01.2020 03:05

Liehovar z roku 1918 je národnou pamiatkou


Pálenica na Vinohrádku


Liehovar z pálffyovskej éry je čerstvo vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Návrh podalo mesto v lete 2017. Proces na pamiatkovom úrade Slovenskej republiky trval dva a pol roka. Za ten čas, žiaľ, liehovar v dôsledku zámerného ničenia schátral.


Išlo o neoprávnené konanie, pretože počas procesu posudzovania pamiatkarmi je každý objekt pod zákonnou ochranou. Páchateľovi hrozí v takomto prípade vysoká pokuta.

Malacky sa o pálenicu na Vinohrádku usilovali už pred troma rokmi. Na mestské zastupiteľstvo 22. júna 2017 bol predložený materiál o kúpe pálenice do majetku mesta za 270 tisíc €. Doslova hodinu pred začiatkom rokovania však mesto dostalo informáciu, že vtedajší vlastníci sa na poslednú chvíľu rozhodli inak a liehovar predali inému záujemcovi, ktorý ho vlastní dodnes.

Mesto chcelo objekt zachovať aj preto, lebo veľa pamiatok nielen z pálffyovskej éry zmizlo v Malackách nenávratne preč. Prvoradým cieľom bolo získať ho do svojho vlastníctva, zabrániť ďalšiemu chátraniu a začať kroky na jeho rekonštrukciu. Ako upozornil primátor Juraj Říha, pamiatky na Slovensku nezvratne miznú pod tlakom výstavby, a preto sa Malacky chceli stať vzorom a unikátom: „Pred rokmi sme získali kaštieľ a myslím si, že jeho rekonštrukciou dokazujeme, ako zodpovedne pristupujeme k pamiatkam.“

Záujem Malaciek získať liehovar do svojho vlastníctva pretrváva. Primátor opätovne rokoval s aktuálnym vlastníkom, ktorému tento záujem deklaroval. „Novému vlastníkovi som dal opätovnú ponuku na odkúpenie samotného objektu liehovaru. Som pripravený túto kúpu podporiť, nemôžeme však reagovať na podmienky presahujúce zdravý a hospodárny rozum. Na každú dohodu treba dvoch. Je to na rozhodnutí vlastníka a ja verím, že bude ústretový,“ apeluje primátor.

Autor: (lp-otano)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Projekt Pro Monumenta zmonitoroval už 144 nehnuteľných pamiatok
Vďaka projektu Pro Monumenta – prevencia údržbou sa od novembra 2014 do dnešného dňa podarilo vykonať inšpekcie a nevyhnutné zásahy na 144 kultúrnych pamiatkach po celom Slovensku. Informoval o tom vedúci odboru preventívnej údržby Pamiatkového úradu SR Branislav Rezník.
viac
24.09.2018
Hlavné mesto chce zachrániť budovu Astorky jej vyhlásením za kultúrnu pamiatku
Súkromný investor, ktorému hlavné mesto budovu v roku 2004 predalo, v nej doteraz nevybudoval mestské divadlo, k čomu sa zaviazal, naopak, nechal budovu schátrať. Hlavné mesto preto vyvíja úsilie, aby bola budova vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku, čím by sa zvýšila jej ochrana.
viac
03.08.2020
V Prievidzi pribudla národná kultúrna pamiatka
Pamiatkový úrad SR rozhodol o vyhlásení hrobky rodiny Heumannovcov na židovskom cintoríne v Prievidzi za národnú kultúrnu pamiatku.
viac
02.01.2021
Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly
Mesto Hurbanovo zrealizovalo druhú etapu obnovy kaplnky a krypty rodiny Konkoly. Financie na obnovu národnej kultúrnej pamiatky vo výške 4000 eur získala samospráva vďaka podpore Nitrianskeho samosprávneho kraja z výzvy Zachráňme kultúrne pamiatky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %