Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
22.10.2021 07:35

Asistentky ranného vzdelávania v rómskych komunitách


Ilustračná snímka (Zdroj: ZMOS)


Rodičom najmenších detí z rómskych komunít pomôžu vďaka eurofondom asistentky ranného vzdelávania.


Občianskym združeniam, neziskovým organizáciám, nadáciám a cirkevným organizáciám umožní pomáhať rodičom z marginalizovaných rómskych komunít výzva v rámci Operačného programu Ľudské zdroje. Výzvu vo výške 500 000 eur odsúhlasila ministerka investícií, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy. Vyhlási ju Ministerstvo vnútra SR.

Je dôležité rozvíjať zmyslový, pohybový, rečový, ale aj psychický a sociálny potenciál dieťaťa už od jeho útleho veku. Primárnu úlohu v tom zohrávajú rodičia. V marginalizovaných rómskych komunitách však nemajú dostatok príležitostí a ani financií, aby sa v tomto smere vzdelávali. Aj vďaka projektom, ktoré podporia eurofondy, sa im dostane pomoc v podobe tzv. asistentiek raného vzdelávania. Tie sa budú venovať deťom do troch rokov spolu s ich rodičmi priamo v rodinách alebo v rodičovských kluboch.

Zámerom výzvy je podporiť programy zamerané na vzdelávanie a starostlivosť o deti z marginalizovaných rómskych komunít vo veku do troch rokov, pracovať s ich rodičmi a poskytnúť im odborné a zrozumiteľné poradenstvo. Okrem pomoci asistentiek raného vzdelávania v domácnostiach rodín je cieľom podporiť aj kluby, ktoré by rodičov vzdelávali a mohli by sa tu zapožičať knihy či hračky.

 

 

Autor: Zdroj: MIRRI SR, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Ministerstvo vnútra SR pomôže obciam s bývaním rómskych komunít
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlásilo dňa 19. novembra 2018 výzvu zameranú na zlepšené formy bývania.
viac
23.11.2021
Na recykláciu odpadu dostanú obce 10 miliónov eur
Výzvu odsúhlasila ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie, ktorej rezort plní funkciu Centrálneho koordinačného orgánu pre eurofondy.
viac
04.07.2023
Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur
Na podporu rómskych hliadok v obciach pôjde 50 miliónov eur z eurofondov. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Ľudovít Ódor spolu s ministrom investícií Petrom Balíkom. Rómske hliadky podľa Ódora efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované.
viac
29.07.2023
Výzva na podporu riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity
Úrad vlády SR vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie dotácie na podporu sociálnych a kultúrnych potrieb a riešenia mimoriadne nepriaznivých situácií rómskej komunity na rok 2023. Gestorom výzvy je splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %