Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
04.07.2023 07:00

Na podporu rómskych hliadok pôjde z eurofondov 50 miliónov eur


Snímka zdroj: (tasr).


Na podporu rómskych hliadok v obciach pôjde 50 miliónov eur z eurofondov. Na tlačovej konferencii o tom informoval premiér Ľudovít Ódor spolu s ministrom investícií Petrom Balíkom. Rómske hliadky podľa Ódora efektívne udržujú verejný poriadok a sú v obciach rešpektované.


Hlavným cieľom rómskych hliadok je zlepšiť životné prostredie v obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami. Taktiež podporovať miestny rozvoj, udržiavať verejný poriadok, ochraňovať život, zdravie a majetok prostredníctvom informačno-preventívnych aktivít, priblížil splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ján Hero. Doplnil, že vnímali veľký dopyt po pokračovaní hliadok.

"Členovia hliadok majú povinnosť vzdelávať sa v oblastiach, ktoré budú vykonávať. V rámci komunity pôsobia členovia hliadok ako vzory, a aj preto to považujeme za nesmierne dôležité," podotkol splnomocnenec.

Podmienky výzvy vychádzajú z predchádzajúcich projektov a požiadavok samospráv. Oprávnenými žiadateľmi sú všetky obce s rómskymi komunitami, ktoré sú uvedené v Atlase rómskych komunít z roku 2019 a majú minimálne 80 rómskych obyvateľov. Možnosť zapojiť sa do výzvy majú podľa Hera aj viac rozvinuté samosprávy.

Starosta košického Luníka IX Marcel Šaňa označil projekt rómskych hliadok za úspešný. "Po tom, ako sme začali pôsobiť na Luníku sa rapídne zlepšila situácia v oblasti bezpečnosti, potvrdili nám to aj štátni policajti. Riešili sme dochádzku detí do školy, ktorá bola veľmi zlá. Celá situácia sa zlepšovala," zhodnotil Šaňa.

Zároveň uvítal, že podmienky financovania sa upravili tak, aby sa mohli do projektu zapojiť aj mestské časti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2018
Ministerstvo vnútra SR pomôže obciam s bývaním rómskych komunít
Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky ako sprostredkovateľský orgán pre časť Operačného programu Ľudské zdroje (OP ĽZ), vyhlásilo dňa 19. novembra 2018 výzvu zameranú na zlepšené formy bývania.
viac
21.10.2020
Obce môžu požiadať o covid terénnych asistentov v MRK
Úrad splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity spustil výzvu na predkladanie žiadostí o terénnych asistentov, ktorí pomôžu s monitorovaním stavu rizika či možností nákazy a vývinu ochorenia COVID-19 priamo v dotknutých MRK.
viac
22.10.2020
Výzva na podporu komplexného prístupu v MRK v PSK
Ministerstvo vnútra SR ako sprostredkovateľský orgán pre časť OPĽZ vyhlásilo výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok zameranú na podporu komplexného prístupu v šiestich obciach s marginalizovanými rómskymi komunitami v Prešovskom kraji.
viac
22.10.2021
Asistentky ranného vzdelávania v rómskych komunitách
Rodičom najmenších detí z rómskych komunít pomôžu vďaka eurofondom asistentky ranného vzdelávania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %