Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
23.08.2022 02:15

Automobilové regióny v EÚ žiadajú nový transformačný fond  


Ilustračná snímka: TASR


Európsky výbor regiónov, ktorý v Bruseli zastupuje samosprávy, s Alianciou automobilových regiónov (Automotive Regions Alliance) žiadajú nový transformačný fond po vzore fondu spravodlivej transformácie.


Regiónom so silným automobilovým priemyslom by mal pomôcť znášať náklady štrukturálnych zmien vo výrobe vozidiel.

Európske regióny upozorňujú, že transformácia automobilového priemyslu je doteraz najkomplexnejšou zmenou v tomto odvetví s obrovským vplyvom na pracovníkov, dodávateľov aj koncerny.

Automobilový priemysel v Európskej únii tvorí viac než sedem percent HDP a zamestnáva cez 14 miliónov ľudí. Na Slovensku je podiel na HDP až 13 percent. Podiel zamestnanosti v automobilovom priemysle je najvyšší v Únii. V sektore tu pracuje viac ako 300 tisíc ľudí. Podobne ako pri odklone od uhlia, aj postupné vyradenie vozidiel na spaľovacie motory výrazne zasiahne regióny, kde sa tieto vozidlá alebo časti do nich vyrábajú.

Európsky výbor regiónov, ktorý v Bruseli zastupuje samosprávy, preto prišiel s Alianciou automobilových regiónov (Automotive Regions Alliance) k požiadavke na nový transformačný fond. Jej súčasťou sú aj dve slovenské samosprávy – Trnavský a Bratislavský kraj.

Aliancia chce do európskej diskusie o transformácii priniesť regionálny pohľad. Základom činnosti bude desaťbodový manifest, ktorý stanovuje ciele iniciatívy. Prvým je vytvorenie nového finančného mechanizmu po vzore fondu pre spravodlivú transformáciu – finančného mechanizmu v rámci kohézneho fondu určeného pre regióny výrazne zasiahnuté odklonom od ťažby a používania fosílnych palív.

„Aliancia vyzýva Komisiu, aby urýchlene zaviedla európsky mechanizmus na podporu spravodlivého, férového a úspešného prechodu európskych regiónov s vysokým podielom automobilového priemyslu, a to aj zefektívnením vyhradených dodatočných rozpočtových kapitol v rôznych európskych fondoch a programoch,” píše sa v manifeste.

EURACTIV Slovensko sa Európskej komisie pýtal, či je zriadenie takéhoto fondu akceptovateľné. Do času publikovania článku ale Komisia neodpovedala.

Manuálna práca ustúpi

Medzi ďalšie ciele patrí vypracovanie detailných regionálnych dopadových analýz transformácie, ktoré by zahŕňali tiež dopady na zamestnanosť a rast ekonomiky. Odborníci predpokladajú, že nový spôsob výroby sa dotkne aj počtu pracovných miest. Elektromobil je totiž jednoduchším produktom než vozidlo na spaľovací motor. Okrem prechodu na elektromobilitu do rovnice vstupuje aj automatizácia výroby.

 

Autor: Zdroj: EURACTIV, ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Obce s rómskymi komunitami budú môcť odstrániť čierne skládky odpadu
Obce s marginalizovanými rómskymi komunitami budú mať príležitosť odstrániť nelegálne skládky odpadu na svojom území a zlepšiť systém nakladania s odpadom. Umožní im to ministerstvo vnútra, ktoré ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Ľudské zdroje vyhlásilo výzvu s takýmto zameraním.
viac
11.07.2017
Nový fond podporí aktivity a rozvoj občianskej spoločnosti
Fond bude riadiť konzorcium troch nadácií – Nadácie Ekopolis, Nadácie otvorenej spoločnosti a Karpatskej nadácie a v priebehu štyroch rokov prerozdelí osem miliónov eur na projekty mimovládnych organizácií.
viac
27.07.2020
Skúsenosti európskych miest a obcí IV
Budúci viacročný finančný rámec a Fond obnovy EÚ zdôrazňujú dôležitosť odolnosti a ekologickej premeny, podporujú prechod na systém založených na obmedzených zdrojov a zameraný na uhlíkovú neutralitu.
viac
15.02.2022
Navýšenie Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby
Slovensko dostane z protikrízového eurofondového balíka REACT-EU sumu 22,9 milióna eur, ktorá bude smerovať do Fondu európskej pomoci pre najodkázanejšie osoby (FEAD). Na rok 2022 sa zvýši suma pre tento fond takmer o 4 milióny eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %