Streda 01.05.2024
Dnes má meniny 
Sviatok práce
°C
25.02.2016 10:30

Bojujú so štetcom v ruke! Grafické duely pripravia študentov na stres a pódium


Súťažiaci študenti proti sebe kreslia pred porotou a publikom. (Foto: vucke.sk)


Netradičné súboje v kreslení zvádzajú študenti Školy úžitkového výtvarníctva (ŠÚV) v Košiciach. Raz do mesiaca Rotundu na Zbrojničnej ulici zaplnia okrem žiakov aj ich rodičia, mnohí umelci, či široká verejnosť. Ide o súboj dvoch študentov, ktorí kreslia proti sebe.


Majú na to 60 minút, plochu 130 x 150 cm a použiť môžu len čiernu fixku. Téma je voľná. Hlavná organizátorka grafickej súťaže Noémi Ráczová hovorí, že študenti zobrazujú abstraktné, ale i konkrétne veci, ako napríklad srdce či vafle. "Mali sme tu aj sociálne témy. Víťaz v prvom kole zobrazil babku s bakuľou, ktorá si na rohu ulice robí selfie."      Svoje výtvarné znalosti si doteraz vyskúšalo 12 študentov. Záujem o duel je čoraz väčší. Do konca školského roka už sú podľa Ráczovej zaplnené všetky miesta a stále sa hlásia ďalší žiaci. Pre nich je to aj veľmi dobrá prezentácia. "Už sa nám stalo, že na základe uverejnenej fotky z duelu na sociálnej sieti sa nám ozvala súkromná spoločnosť, ktorá mala záujem o kresliča na svoju akciu," dodáva organizátorka. Okrem súťažiacich však veľkú úlohu pri dueloch zohráva porota. Organizátori sa snažia do porotcovských kresiel usádzať ľudí z umeleckej brandže, pričom priamo na dueloch prezentujú ich tvorbu. Študenti, ale aj verejnosť tak získajú zaujímavé informácie, ktoré by sa na vyučovacích hodinách nedozvedeli.

Podľa umelca a pedagóga Radoslava Repického je najväčší prínos grafických duelov v tom, aby sa budúci umelci naučili vystupovať pred ľuďmi. "Pre študentov je dôležité, aby ich práca dostala verejný rozmer, keďže výtvarník pracuje v podstate pre ľudí. Považujem to najmä za psychologický prínos pre ich ďalšiu tvorbu," hovorí. Stres pred duelom a publikom priznal aj víťaz druhého kola Dávid Kukoľ, počas kreslenia však naň zabudol. "Vďaka duelu som dostal určité sebavedomie. Okrem víťazstva som získal aj rady od odbornej poroty, ktorá v tej oblasti pracuje," poznamenal. Duelov sa pravidelne zúčastňuje riaditeľka ŠÚV Košice Petra Gáborová. Považuje ich za protipól k vyučovaniu, pričom na nich panuje neopakovateľná ŠÚV-kárska atmosféra. "Obrazy vám vznikajú priamo pred očami za povzbudzovania spolužiakov, kamarátov a rodinných príslušníkov našich duelantov. Pre žiakov je to neopakovateľná skúsenosť, na výnimočne veľký formát, pred veľkým publikom v danom časovom limite zhmotniť svoje myšlienky," zhodnotila. V júni sa zo súťažných prác urobí výstava, keďže v priebehu desiatich mesiacov organizátori získajú 20 originálnych diel.

Autor: (tasr, red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.04.2024
Aplikácia pomôže rodičom najmenších detí a ponúkne overené odborné informácie
UNICEF, Slovenská spoločnosť primárnej pediatrickej starostlivosti Slovenskej lekárskej spoločnosti a občianske združenie Pediatri deťom predstavujú Bebbo.
viac
26.04.2024
Na budovy mestských škôl osadia fotovoltické panely
V Žiari nad Hronom plánujú na strechy mestských škôl inštalovať fotovoltické panely. Mesto sa tak chce pripojiť k trendu používania elektrickej energie z obnoviteľných zdrojov, a to získavaním elektrickej energie zo slnka.
viac
26.04.2024
Fiľakovo na tento rok opäť plánuje miliónové investičné akcie
Mestskí poslanci aj v tomto roku schvaľovali zoznam investičných akcií mesta. Dokument, ktorý sa počas roka zvykne viackrát aktualizovať, obsahuje plány samosprávy na najbližší rok, výhľadovo aj na rok 2025.
viac
26.04.2024
Dohadovacie konanie: regionálny príplatok školám na odmeňovanie učiteľov
Rezort školstva v roku 2024 z dôvodu zvýšenia atraktivity učiteľského povolania a prilákania pedagogických a odborných zamestnancov do oblastí, kde je najväčší nedostatok učiteľov, poskytne školám finančné prostriedky na odmeňovanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %