Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
23.07.2022 09:05

Bratislavská župa cyklistickú infraštruktúru neustále rozvíja


Ilustračná snímka


Medzi priority BSK patrí aj prepájanie miest, obcí, či priemyselných parkov z ekologickou, segregovanou cyklodopravou. V rámci schválenej Koncepcie rozvoja cyklotráspostupne prepája jednotlivé obce, mestá nielen medzi sebou, ale snaží sa dostať ľudí aj k Integrovanému dopravnému systému.


Medzi priority BSK patrí aj prepájanie miest, obcí, či priemyselných parkov z ekologickou, segregovanou cyklodopravou. V rámci schválenej Koncepcie rozvoja cyklotrás v Bratislavskom kraji postupne prepája jednotlivé obce, mestá nielen medzi sebou, ale snaží sa dostať ľudí aj k Integrovanému dopravnému systému. 

Cieľom je, aby sa doprava do zamestnania, či školy maximálne zjednodušila a bola blízka ochrane životného prostredia.

„Cyklodoprava a cykloturistika nie sú len športová aktivita, ale aj príležitosť spoznať okolie, pamiatky a históriu nášho kraja. Aj toto letné obdobie je ideálne na trávenie voľného času v prírode. Bratislavský kraj ponúka cyklotrasy v hlavnom meste, ale aj trasy v teréne Malých Karpát,“ povedal bratislavský župan Juraj Droba.

Medzi najdôležitejšie a aj najviac navštevované cyklotrasy v BSK za posledné obdobie patria:

Cyklotrasa JuRaVa, ktorá spája mestskú časť Bratislava-Rača, Svätý Jur, Vajnory, Ivanku pri Dunaji a pripravuje sa predlženie až do Zálesia

Cyklotrasa Malé Leváre - Veľké Leváre- žst. Veľké Leváre

Cyklotrasa Slovenský Grob – Viničné

Cyklotrasa Limbach – Pezinok, ktorá je vo výstavbe

Cyklotrasa  Malacky žst. - Malacky priemyselný park

Štefánikova cyklomagistrála, úsek Kamzik -Pezinská Baba - sedlo Červená hora, hranica BSK/TTSK

Senec - Hečkova ul. s napojením  na  žst. Senec  a Slnečné jazerá

Modra - Šenkvice, žst., ktorá je aktuálne pred výstavbou

EuroVelo 13 – úsek Vysoká pri Morave – Bratislava, Devínska Nová Ves - Devín

Vojenská nemocnica – Železná studienka – U Slivu - – Biely kríž – Svätý Jur

Devínska Nová Ves – Marianka – Malý Slavín – U Slivu – Pekná cesta

Náučný cykloturistický chodník okolím Perneka

V BSK je 1148 kilometrov cykloturistických trás. Za tento rok k nim pribudlo ďalších 15 km. V kraji rovnako pribúda cyklistická infraštruktúra, ako sú servisné cyklostojany – 14 ks, nabíjacie stanice pre elektro bicykle - 32 ks, či stojany s mapami – 14 ks.

„Určite odporúčam vyskúšať niektorú z nich. Napríklad si dať nenáročný rodinný trip Cyklomost slobody-Devínske Jazero – cyklomost Vysomarch – Marchegg – Schlosshof – Cyklomost slobody. Okruh má 23 km a zvládne ho naozaj každý. Za vyskúšanie stojí aj trasa Vojenská nemocnica – Železná studienka – Snežienka – II. Kameňolom  - U Slivu – Dolný červený kríž – Biely kríž – Rača. Ide o stredne náročnú cca 19 km dlhú trasu. A do tretice to môže byť aj okruh Rača – Svätý Jur – Jurava – Vajnory – mohyla M.R. Štefánika, prípadne Korzo Zálesie. Je nenáročný a aj s návštevou Korza Zálesia meria 38 km,“ prezradil tipy na výlety Juraj Droba.

Autor: (ts-BSK, Lucia Forman)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.05.2016
Obce Oravského podhradia pracujú na rozvoji regiónu
Cieľom desiatich obecných samospráv mikroregiónu Oravské podhradie na najbližšie roky je zabezpečiť rozvoj kultúry, športu a cestovného ruchu, skvalitniť a budovať infraštruktúru či podporiť podnikanie a prílev nových investícií.
viac
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
18.04.2017
Župa rozdelila na dotáciách viac ako dva milióny eur
Poslanci Zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja na svojom XXV. pracovnom zasadnutí 31. marca schválili návrhy na poskytnutie dotácií pre rok 2017 z Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.
viac
23.11.2017
Odborníci o rozvoji vidieka
Bratislavský samosprávny kraj a Regionálna anténa Národnej siete rozvoja vidieka SR pre Bratislavský kraj zorganizovali v poradí tretiu Konferenciu rozvoja vidieka Bratislavského kraja 2017. Bola určená najmä pre prijímateľov z oblasti vidieka a konala sa 23. novembra v hoteli na Seneckých jazerách.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %