Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
15.05.2023 12:35

Časť mestských hradieb opravia vďaka dotácii


Mestské opevnenie v Podolínci.


Časť mestských hradieb v Podolínci v Staroľubovnianskom okrese opravia vďaka dotácii. Informovalo o tom mesto na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti s tým, že ešte začiatkom mája podali žiadosť o zapojenie sa do Národného projektu "Ľudia a hrady".


"Z tohto projektu získame viac ako 54 000 eur, ktoré budú slúžiť na zamestnanie siedmich osôb, ktoré majú samotné hradby rekonštruovať, a tiež na čiastočnú refundáciu materiálových nákladov. Projekt potrvá do konca októbra 2023," informovala samospráva. Zámerom mesta je nielen opraviť časť hradieb, ale vytvoriť aj zelenú oddychovú zónu v širšom centre.

Mesto na svojom webe uvádza, že hradby vysoké takmer desať metrov boli dokončené v roku 1382 a po obvode sa tiahli v dĺžke takmer 1100 metrov. Mesto malo päť samostatne opevnených objektov - mesto, hrad, kláštor, farský kostol a kostol sv. Anny. Mestské hradby mali pravdepodobne 18 bášt a tri strážne veže, zachoval sa z nich už len pozostatok. Konkrétne sú to hradné múry s cimburím a strieľňami v hornej časti a tiež dovnútra otvorené polvalcové bašty s pôvodnými aj novšími delovými strieľňami.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.06.2017
V Humennom pribudli nové autobusové zastávky
V Humennom sa tento rok výrazne spríjemní čakanie na autobusy Mestskej hromadnej dopravy. Obyvatelia mesta žiadali radnicu, aby im postavila, resp. zrekonštruovala prístrešky hlavne v tých lokalitách, kde je ich málo alebo už neslúžia svojmu účelu.
viac
30.08.2019
Mesto vybuduje štyri nabíjacie stanice pre elektromobily
Mesto Trenčín chce vo všetkých štyroch mestských častiach vybudovať verejne prístupné nabíjacie stanice pre elektromobily.
viac
30.04.2020
Primátor mesta Šahy žiada poslancov, aby mu znížili plat
Primátor Šiah Štefan Gregor požiadal Mestské zastupiteľstvo v Šahách o zmenu uznesenia o výške platu primátora. Zvýšenie primátorského platu o 40 percent schválili mestskí poslanci v januári minulého roka.
viac
06.09.2023
Mesto Levoča získalo dotáciu na sociálne projekty
Mesto Levoča získalo dotáciu pol milióna eur na sociálne projekty. Vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta Anna Babicová uviedla, že spätná väzba na pôsobenie miestnych občianskych a poriadkových služieb (MOaPS) je veľmi pozitívna, preto sa v projekte rozhodli pokračovať.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %