Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.12.2022 10:35

Dane v Liptovskom Mikuláši zvyšovať nebudú, stúpnu však niektoré poplatky


Námestie osloboditeľov v Liptovskom Mikuláši. Snímka zdroj: (tasr).


Daň z nehnuteľnosti sa budúci rok v Liptovskom Mikuláši zvyšovať nebude. Potvrdil to primátor mesta Ján Blcháč. Radnica však bude musieť pristúpiť k čiastočnému zvýšeniu niektorých poplatkov. Obyvatelia si tak priplatia napríklad za komunálny odpad.


Kým doteraz Liptovskomikulášania platili za odpad 27 eur, po novom by to malo byť 35 eur. Dôvodom podľa radnice je, že príjmy z poplatkov dostatočne nepokrývajú skutočné náklady na odpadové hospodárstvo. Mesto tento rozdiel, ktorý je v tomto roku vyše 550 000 eur, dotuje z vlastného rozpočtu. "Aby sme pokryli skutočné náklady na odpadové hospodárstvo, musíme zvýšiť komunálny poplatok. Mesto podľa najvyššieho kontrolného úradu nemôže doplácať za odpady, ktoré vytvára obyvateľ," povedal Blcháč.

Kým viaceré mestá a obce na Slovensku musia zvyšovať aj sadzby za dane z nehnuteľností, Liptovský Mikuláš je podľa primátora vo výhode a nemusí k tomu pristupovať. "V našom meste totiž stále pribúda výstavba a nové podniky, z čoho nám do mestskej kasy plošne plynie vyšší objem financií," vysvetlil.

Poplatky v materských školách by sa od nového roka mali upraviť na úroveň okolitých obcí a miest. Regulácia sa dotkne aj poplatkov v školských kluboch detí, centre voľného času, materských školách či napríklad v mestskom sociálnom zariadení. Dôvodom je podľa radnice inflácia, nárast cien potravín, energií, tepla a ďalších nákladov.

Navrhované zvýšenia poplatkov v Liptovskom Mikuláši má mestské zastupiteľstvo prerokovať 12. decembra. V prípade, že ich schvália, premietnu sa do návrhu rozpočtu na rok 2023.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2017
Miestne dane a poplatky môžu v Liptovskom Mikuláši platiť už aj cez mobil
Obyvatelia Liptovského Mikuláša môžu v tomto roku po prvý raz zaplatiť miestne dane a poplatky aj cez mobilný telefón. Nový spôsob platby prostredníctvom mobilnej aplikácie má ľudí odbremeniť od státia v radoch pri pokladni.
viac
21.04.2020
Mesto Liptovský Mikuláš vyzýva na elektronickú úhradu daní
Liptovskomikulášska radnica vyzýva obyvateľov, aby úhrady daní a poplatkov vybavili elektronickou formou. Pred pokladnicou v klientskom centre mestského úradu sa v pondelok vytvorili zástupy ľudí, ktoré podľa vedenia mesta v čase pandémie nového koronavírusu nie sú vhodné.
viac
19.01.2023
Zvýšené náklady na energie budú mesto stáť zhruba 700 000 eur
Zvýšené náklady na elektrinu a plyn budú mesto Liptovský Mikuláš v tomto roku stáť približne 700 000 eur. Potvrdil to primátor Ján Blcháč.
viac
13.02.2024
Liptovský Mikuláš: Faktúry a poplatky môžu obyvatelia zaplatiť cez nový kiosk
Faktúry, dane a poplatky môžu obyvatelia Liptovského Mikuláša zaplatiť cez nový kiosk. Umiestnili ho vo vstupnej hale tamojšieho mestského úradu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková s tým, že sú prvým slovenským mestom, ktoré spustilo takéto samoobslužné multifunkčné zariadenie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %