Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
19.11.2019 12:00

Do centra mesta priviezli tohtoročný vianočný stromček


Ilustračná snímka z vlaňajších Vianoc v Košiciach. Snímka zdroj: (tasr)


Od pondelka je v centre Košíc umiestnený tohtoročný vianočný stromček. Smrek obyčajný mestu darovala rodina z obce Herľany, ktorá ho plánovala vyrúbať z bezpečnostných dôvodov.


Jeho vek je takmer 50 rokov a pôvodne dosahoval výšku 25 metrov. Ako magistrát informuje na svojej webovej stránke, vyzdobený strom rozsvietia 5. decembra.       

Po úprave a osadení do špeciálnej šachty pri súsoší Immaculata na Hlavnej ulici zo smreku vyčnieva nad zem 20 metrov. „Odborníci z Mestských lesov Košice, ktoré každoročne zabezpečujú vianočný strom pre Košičanov, vyberali tohto roku z troch kandidátov. Nakoniec sa však ako najkrajší a najvhodnejší ukázal byť práve smrek z Herlian,“ uvádza mesto s tým, že výber vianočného stromu sa podľa možností uskutočňuje v rámci vlastných mestských lesných porastov, ale aj na základe ponúk od súkromných osôb.       

Rozhodujúcim posudzovaným parametrom bola okrem výšky, celkovej kvality a vzhľadu stromu aj jeho dostupnosť pre ťažkú techniku, ktorá bola potrebná na zabezpečenie naloženia stromu a jeho prepravy do Košíc.       

„Vianočný strom pre Košičanov máme pripravený. Teraz sa už všetci tešíme na to, keď ho celý pokryje biela snehová prikrývka a náš strom bude robiť počas najkrajších sviatkov v roku radosť malým i veľkým návštevníkom centra mesta,“ uzavrel riaditeľ košických mestských lesov František Beli.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.11.2016
Vianočný stromček v Bruseli bude zo Slovenska
Primátor Bruselu Yvan Mayeur v stredu (9.11.) na tlačovej konferencii zameranej na priebeh vianočných sviatkov v hlavnom meste Belgicka oznámil, že tohoročné "Zimné radosti" bude na námestí Grand Place zdobiť vianočný stromček zo Slovenska, na pripomenutie slovenského predsedníctva v Rade EÚ.
viac
15.11.2016
Košičania si aj tento rok môžu prenajať vianočný stromček
Už po štvrtýkrát ponúka Správa mestskej zelene (SMsZ) v Košiciach možnosť prenájmu vianočného stromčeka v kontajneri.
viac
25.12.2017
Nájdite vianočný stromček ukrytý nad banskobystrickou Fončordou!
OOCR Stredné Slovensko a Mesto Banská Bystrica pripravili sviatočnú súťaž, ktorá potrvá do konca roka 2017.
viac
29.11.2022
Ľudia si môžu prenajať vianočný stromček, po sviatkoch sa vráti do prírody
Aj tento rok si môžu ľudia v Košiciach prenajať vianočný stromček od Správy mestskej zelene (SMsZ). Následne po sviatkoch bude vysadený v okrasnej škôlke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %