Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.07.2022 03:50

Do Prešova prichádza ďalšia flotila elektrokolobežiek


Ilustračná snímka


Zdieľaná doprava sa v Prešove teší veľkej obľube. Prešovčania aktívne využívajú elektrokolobežky i zdieľané bicykle. Svet mestskej mikromobility tento rok posilní flotila elektrokolobežiek Tier.


Obyvatelia a návštevníci mesta môžu využívať modely, ktoré majú smerovky, prinesú väčšiu predvídateľnosť pohybu jazdcov aj väčšiu výdrž baterky o približne 30%.

Zelenobiele kolobežky Tier prichádzajú aj do Prešova. Prešovčania môžu využívať 150 kusov, ktoré budú k dispozícii nepretržite, a to v blízkosti centrálnych dopravných uzlov, ako aj v iných rušných častiach mesta.

 „Elektrokolobežky aj zdieľané bicykle sa v Prešove dobre udomácnili a tešia sa veľkej obľube zo strany Prešovčanov. Využívajú ich nielen mladí ľudia, ale aj staršie generácie. Tento moderný spôsob dopravy je zároveň ekologický, čo je veľké plus. S príchodom nových elektrokolobežiek však opäť apelujeme na Prešovčanov, aby boli pri jazde opatrní, dodržiavali pravidlá cestnej premávky, kolobežky nepoškodzovali a parkovali tak, aby neprekážali na chodníkoch pre chodcov a cyklistov,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Elektrokolobežky Tier, ktoré prichádzajú do Prešova, sú najlepšie vo svojej triede. Majú nabíjačku na bezdrôtový telefón a sú vybavené prednými a zadnými smerovými svetlami pre dobrú viditeľnosť. Maximálna rýchlosť e-kolobežiek Tier je stanovená na 25km/hod. Touto rýchlosťou môžu Prešovčania jazdiť po cyklochodníkoch alebo cestných komunikáciách.

„E-kolobežka je dopravný prostriedok s presne stanovenými pravidlami vedenia. Úrazy najčastejšie vznikajú pri nerovnostiach vozovky alebo nepozornej jazde. Ak však dodržiavate nasledovné pravidlá, mali by ste sa im vedieť vyhnúť: sústreďte sa na jazdu, rešpektujte dopravné značenie, držte obe ruky na riadidlách, ak vidíte nerovnosť alebo odbočujete, spomaľte. Jedna kolobežka rovná sa jeden jazdec, jazdite triezvi a ak je to možné, používajte prilbu,“ reaguje Boris Ivan, city manažér Tier pre Slovensko.

Batérie e-kolobežiek Tier, ktoré sú priamo vymeniteľné na mieste vybitia, eliminujú potrebu prepravovať ich do skladov na nabíjanie. Tím zamestnancov spoločnosti na mieste vymení prázdne batérie za plne nabité, čím sa výrazne znížia prepravné náklady a emisie.

Ako sa používajú e-kolobežky TIER?

Pre využívanie elektrokolobežiek Tier je potrebné stiahnuť si aplikáciu TIER, nájsť e-kolobežku na mape a odomknúť ju naskenovaním QR kódu.

Ak chcete ukončiť jazdu, nájdite bezpečné miesto na zaparkovanie, posuňte stojan späť nadol, otvorte aplikáciu Tier a klepnite na „Ukončiť jazdu“. Platí sa aktivačný poplatok vo výške 1 eur a sadzba 0,13 centov za minútu. Tier akceptuje väčšinu kreditných kariet, ako aj PayPal.

Flotila e-kolobežiek Tier posilňuje svet mestskej mikromobility v Prešove. Prešovčania už s obľubou a aktívne využívajú elektrokolobežky Bolt (cca 400 ks), ktoré do Prešova prišli v roku 2020, rovnako zdieľané bicykle od spoločnosti Antik (200 ks), ktoré pribudli v roku 2021. O úspechu zdieľanej dopravy v meste Prešov hovorí aj štatistika za minulý rok: https://www.presov.sk/oznamy/na-zdielanych-kolobezkach-a-bicykloch-v-presove-ludia-prejazdili-takmer-300-tisic-kilometrov.html

Autor: (ts-MsÚ Prešov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.01.2017
Prešov vstupuje do jubilejného roka, oslávi 770. výročie prvej zmienky
Tisíce Prešovčanov privítali v centre mesta príchod nového roku 2017, v ktorom Prešov oslávi 770. výročie prvej písomnej zmienky. Súčasťou osláv bolo zverejnenie nového loga mesta, ktoré si mohli pozrieť v podobe ohnivej mozaiky.
viac
30.12.2020
Končiaci sa rok bol pre Prešov podľa primátorky jedným z najnáročnejších
Jedným z najnáročnejších v jeho novodobej histórii bol pre mesto Prešov končiaci sa rok 2020. Skonštatovala to primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
viac
19.05.2021
Prešov by mohol zmodernizovať a postaviť niekoľko nových trolejbusových tratí
Mesto Prešov má reálnu šancu získať nenávratný finančný príspevok v objeme viac ako 2 milióny eur zo zdrojov EÚ na projektové dokumentácie na modernizáciu trolejbusových tratí a na výstavbu nových trolejbusových tratí a meniarní. Návrh už schválila mestská rada.
viac
10.01.2023
Vozový park dopravného podniku rozšíria o šesť nových trolejbusov
Vozový park Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) sa rozšíri o šesť nových parciálnych trolejbusov. Ide o 18 metrov dlhé plne nízkopodlažné vozidlá vybavené trakčnými batériami, ktoré umožňujú jazdu aj mimo trolejového vedenia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %