Piatok 17.05.2024
Dnes má meniny 
Gizela
°C
29.07.2023 02:50

Do Rákociho paláca v Prešove príde sám knieža František II.


Ilustračne upravený plagát


Rákociho palác v Prešove sa pripravuje na príchod kniežaťa Františka II. Rákociho. A zároveň na širokú verejnosť, ktorej život jeho niekdajších obyvateľov a samotného kniežaťa priblíži tradičné podujatie Leto s Rákocim. V sobotu 29. júla sa uskutoční už jeho 6. ročník.


Leto s Rákocim vstupuje do svojho 6. ročníka. Najväčšie podujatie v Rákociho paláci, ktoré je súčasťou kultúrnej organizácie Prešovského samosprávneho kraja - Krajského múzea v Prešove, bude znovu dýchať históriou, dobovou hudbou a remeselnými tradíciami. Podujatie privíta návštevníkov v sobotu (29.7.) v popoludňajších hodinách od 15.00 do 19.00 hodiny. Príde naň aj sám knieža Rákoci.

Rákociho palác považovaný vo svojej dobe za najkrajší renesančný mestský palác v Hornom Uhorsku sa spolu s múzeom ponorí nielen do histórie bohatej rodiny Rákocziovcov, ale aj mesta a jeho okolia. Návštevníkom sa zreprodukuje ich život v podobe hraných scénok pripravených počas troch bezplatných skupinových vstupov pre 25-30 osôb, na ktoré je potrebné sa nahlásiť múzeu vopred telefonicky či osobne v sídle múzea (na Hlavnej č. 86 v Prešove).  

Chýbať nebude ani sprievodný program v podobe remeselného jarmoku, ukážok historického šermu a lukostreľby, ale aj tvorivé dielne a dobová kuchyňa s ochutnávkou. V programe vystúpia hudobná skupina Artio Band a Spolok šariššských šermiarov Sarus Prešov

Najväčším lákadlom tohtoročného podujatia bude rekonštrukcia príchodu šarišského župana, sedmohradského kniežaťa Františka II. Rákociho, ktorý bol vodcom posledného protihabsburského stavovského povstania v rokoch 1703 až 1711. Podujatie Leto s Rákocim vyvrcholí o 19.00 hodine jeho uväznením.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
05.09.2019
Krajské múzeum v Prešove predstaví storočnicu skautov na východnom Slovensku
Nová výstava v Rákociho paláci mapuje sto rokov skautingu v Prešove a na východnom Slovensku. Návštevníci tu nájdu historické dokumenty, fotodokumentáciu a rôzne skautské predmety. Organizátorom výstavy je Východoslovenská oblasť Slovenského skautingu v spolupráci s Krajským múzeom v Prešove.
viac
05.06.2020
V Rákociho paláci vystavujú unikátne dielo Jána Lazoríka
Krajské múzeum v Prešove predstaví autentické fotografie zberateľa hmotnej a duchovnej ľudovej kultúry šarišského regiónu Jána Lazoríka. Tie svojou témou približujú ťažký život roľníkov na východnom Slovensku ako aj náročnú cestu obilného zrna až k finálnemu produktu, chlebu.
viac
18.08.2020
V Rákociho paláci si pripomenú rómsky holokaust
Krajské múzeum v Prešove priblíži návštevníkom rómsky holokaust počas druhej svetovej vojny. Podľa etnografky Zuzany Andrejovej to bolo najtemnejšie obdobie v pohnutej histórii Rómov.
viac
27.08.2021
V Rákociho paláci sa s letom rozlúči Zlatá rybka
Krajské múzeum v Prešove pripravilo pre svojich najmladších návštevníkov prekvapenie. Na nádvorí Rákociho paláca ich bude čakať zlatá rybka, ktorá sa spolu s nimi spoločne rozlúči s tohtoročným letom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.13 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.15 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.71 %