Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.02.2018 11:50

Dobrovoľníctvo v samospráve – krok k aktívnym komunitám


Ilustračná koláž


Združenie miest a obcí Slovenska sa pripravuje na analýzu všetkých aspektov dobrovoľníctva, ktoré je možné uplatniť a podporovať v miestnej územnej samospráve. Cieľom bude podpora a rozširovanie dobrovoľníctva v mestách a obciach.


Mestá a obce sú predovšetkým komunity, ktorých vzťahy majú priamy súvis s kvalitou rozhodnutí, spoločenskou zodpovednosťou a lokálpatriotizmom. Dnes je dobrovoľníctvo ukotvené v rôznej legislatíve, priamo súvisí so získavaním zručností, s asistenciou v rôznych verejných službách a na tieto aspekty je potrebné pozitívne reagovať.

Dobrovoľníctvo na Slovensku nie je komplexne riešené. Dokonca v súčasnosti je interpretované ako silná stránka mimovládneho sektora, hoci jedine samospráva dokáže vytvoriť priestor na zmysluplné využitie tohto potenciálu, a to v rôznych oblastiach komunitného života.

Dobrovoľníctvo má z hľadiska legislatívneho ukotvenia v našich podmienkach identický problém, ako je to napríklad s konceptom „verejný záujem“. Teda v praxi nie je ukotvené jednotnou agendou, ale určité legislatívne zmienky obsahujú viaceré právne normy. Výsledkom je súčasný stav, keď si pod týmto pojmom môžeme predstaviť diametrálne odlišné aktivity, čo spôsobuje všeobecnosť, abstraktnosť a postupnú stratu ponúkaného potenciálu. Popri spoločenskej zodpovednosti a lokálpatriotizme patrí medzi agendy, ktoré dokážu výrazne pomáhať formovaniu moderného demokratického administratívneho priestoru, avšak iba s angažovaním samospráv, keďže pre štát sú len veľmi ťažko uchopiteľné a ten môže pôsobiť iba v rámci legislatívneho vymedzenia ich pôsobností.

Cieľom tímu odborníkov bude preto spracovanie aktuálneho legislatívneho ukotvenia agendy formou analýzy, vytvorenie publikácie o dobrovoľníctve v kľúčových oblastiach pôsobnosti miestnej územnej samosprávy a napokon zriadenie a prevádzka špeciálneho modulu na webovej stránke ZMOS, ktorý bude poskytovať komplexný prehľad o dobrovoľníctve a možnostiach jeho rozširovania v prostredí miestnej územnej samosprávy. Súčasťou polročnej aktivity budú vzorové príklady tvorby a realizácie lokálnych koncepcií a stratégií podporujúcich rozvoj dobrovoľníctva v mestách a obciach.

 

Autor: Michal KALIŇÁK, hovorca ZMOS a tajomník rady expertov


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2017
Sociálna politika v trendoch a súvislostiach
Združenie miest a obcí Slovenska sa v rámci Centra sociálneho dialógu II. orientuje aj na sociálnu politiku.
viac
30.11.2020
ZMOS pripravuje analýzu zameranú na bezpečnú samosprávu
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu zameranú na pomerne širokú problematiku bezpečnej samosprávy.
viac
01.05.2021
Mestá a obce musia viac cítiť benefity z členstva v Európskej únii
Slovenská republika si pripomína 17. výročie od vstupu do Európskej únie. K tomuto historickému míľniku svoju úlohu mimoriadne výrazne prispeli aj mestá a obce. Napokon Európska únia sa profiluje ako spoločenstvo regiónov, ktorého kostru tvorí komunál.
viac
19.11.2021
ZMOS požaduje zriadenie záchytiek aj zmeny pre kamerové systémy
Združenie miest a obcí Slovenska predstavilo analýzu s názvom „Bezpečná samospráva“. Poukázala na hrozbu „ostrovov chudoby“ a formuluje kľúčové požiadavky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %