Štvrtok 02.05.2024
Dnes má meniny 
Žigmund
°C
09.03.2023 09:30

Ekológ v SSM priblíži výsledky výskumu správania sa našich kamzíkov


Kamzík vrchovský tatranský.


Metódy štúdia etológie zvierat a výsledky výskumu správania sa kamzíka vrchovského tatranského budú témou pravidelného podujatia Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici Príroda bez hraníc.


Ako informovala manažérka múzea Dana Kurtíková, ekológ Peter Mikoláši o tom porozpráva 14. marca o 17.00 h v Tihányiovskom kaštieli.

Vďaka výskumu študentov a pracovníkov Výskumného ústavu vysokohorskej biológie v najstaršom Tatranskom národnom parku sa dospelo k dôležitým informáciám z oblasti správania sa zvierat, a to najmä kamzíkov. Štúdium prebiehalo v ich prirodzenom prostredí Belianskych Tatier.

"Výskum menšieho rozsahu bol zameraný na obdobie kamzičej ruje, ktorá prebieha od októbra do začiatku decembra. Samce sa v tom čase ozývajú rujným hlasom, typické sú naháňačky, imponovanie a zriedkavejšie súboje. Prejdeme si metódy zberu údajov, ich analýzu aj vyhodnocovanie. Študenti a výskumníci zaznamenávali pomocou digitálnych kamier správanie kamzíkov štandardizovaným spôsobom. Údaje neskôr analyzovali a využitím etogramu vyhodnocovali frekvencie rôznych typov správania sa za jednu hodinu," konštatoval Mikoláši.

Štúdium správania sa zvierat je potrebné, či už v ochranárskej, konzervačnej biológii a tiež pre lepšie porozumenie domácim zvieratám.

"Priblížime si to aj na príklade odlišných druhov zvierat, napríklad obojživelníkov. Tie sú nenápadnejšie ako veľké cicavce, ale o to viac potrebujú našu pozornosť, aby nedošlo k ich úplnému vyhynutiu," dodal ekológ.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.11.2016
Začína sa Týždeň vedy a techniky na Slovensku
Prednášky, súťaže, festivaly, workshopy a iné podujatia, čakajú na záujemcov v rámci trinásteho ročníka Týždňa vedy a techniky na Slovensku.
viac
14.11.2017
Projekt IT - Akadémia má zlepšiť vzdelávanie v informatike a prírodných vedách
Zlepšenie vzdelávania mladých ľudí v informatickej, technickej a prírodovednej oblasti je základným cieľom nového národného projektu IT Akadémia – Vzdelávanie pre 21. storočie. V pondelok ho predstavili v priestoroch Vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.
viac
11.04.2019
Pri záchrannom archeologickom výskume odkryli 17 žiarových hrobov
Celkovo 17 žiarových hrobov príslušníkov pilinskej kultúry sa podarilo doteraz odkryť archeológom počas prebiehajúceho záchranného výskumu na Daxnerovej ulici v Rimavskej Sobote.
viac
17.03.2020
Hlavné mestá V4 majú aj v súčasnosti veľa spoločného
Hlavné mestá Vyšehradskej skupiny (V4) majú aj v súčasnosti veľa spoločného a ich vzájomne prepletajúce sa histórie majú i teraz veľký vplyv.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %