Piatok 03.05.2024
Dnes má meniny 
Galina
°C
24.01.2023 04:15

Elokované pracovisko Spojenej školy na Jarmočnej postavia v obci o rok


Na snímke zástupcovia PSK, školy a zhotoviteľa poklepávajú základný kameň výstavby novej budovy elokovaného pracoviska v Lomničke. Snímka zdroj: (tasr).


V obci Lomnička by mali o niečo viac ako rok postaviť elokované pracovisko Spojenej školy (SŠ) na Jarmočnej ulici v Starej Ľubovni.


Zástupcovia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v utorok odovzdali stavenisko zhotoviteľovi, náklady na výstavbu úplne novej budovy dosiahnu približne tri milióny eur. Predseda PSK Milan Majerský dodal, že ďalších približne 400 000 eur pôjde na technické vybavenie pracoviska.

"Hlavná filozofia je byť bližšie k žiakom, aj preto sme sa rozhodli na tento zámer čerpať v rámci Iniciatívy Catching-Up Regions (CuRI). V základnej škole v Lomničke je vyše 900 žiakov a po skončení vzdelávania potrebujú dobré a kvalitné stredné odborné vzdelanie. Keď ho budú mať blízko, budeme mať väčšiu istotu, že budú školu aj navštevovať a vedieť sa plnohodnotne uplatniť na trhu práce," skonštatoval Majerský.

Riaditeľ SŠ Ján Bondra uviedol, že priestory, v ktorých aktuálne fungujú, už kapacitne nepostačujú. "Každý rok nám rastie počet detí a teda aj potenciálnych žiakov a už nie sme schopní ich prijať a adekvátne odučiť v týchto priestoroch. Po výstavbe novej budovy budeme vedieť skvalitniť výučbu, aby sa tieto deti dokázali lepšie uplatniť na trhu práce," uviedol Bondra. Dodal, že aktuálne sa v Lomničke vzdeláva približne 100 rómskych žiakov v siedmich odboroch, po dostavbe nového pracoviska sa bude môcť ich počet zdvojnásobiť. "Boli by sme schopní prijať možno až 250 žiakov a zároveň otvoriť aj nové odbory," zdôraznil riaditeľ.

V dvojpodlažnej budove sa budú nachádzať prioritne odborné učebne, pôjde o dielne pre stavebné, lesnícke a stolárske odbory, ale aj pre potravinársku výrobu či krajčírstvo. Riaditeľ verí, že sa vďaka tomu podarí spolu s partnermi z regiónu zlepšiť a rozšíriť aj duálne vzdelávanie. To aktuálne prebieha v Lomničke len v odbore lesná výroba. "Potrebujeme žiakov trochu predpripraviť, aby sa mohli zúčastniť na duálnom vzdelávaní aj priamo na pracovisku zamestnávateľa," upozornil Bondra.

V rámci CuRI v Spojenej škole v Starej Ľubovni a Strednej odbornej škole agropotravinárskej a technickej v Kežmarku aktuálne prebiehajú investičné aktivity za viac ako 14 miliónov eur. Už onedlho by sa mala začať výstavba nových priestorov aj v areáli Strednej odbornej školy elektrotechnickej v Poprade-Matejovciach, kde sú predbežné náklady na úrovni ôsmich miliónov eur. Začínajúca štvrtá etapa CuRI v PSK sa orientuje na prípravu projektov pre oblasť digitalizácie s ohľadom na požiadavky a štandardy 21. storočia. Analýzou a výberom napokon prešlo päť pilotných stredných škôl, okrem troch spomínaných sú to aj školy v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK v Medzilaborciach a v Prešove. Projekty sú tam zamerané na materiálno-technické a priestorové vybavenie, podporu spolupracujúcich podnikateľov a inováciu obsahov vzdelávania.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.04.2020
Poslanci Lamača schválili od januára 2021 novú škôlku na Boroch
V lokalite Bory v rámci katastrálneho územia bratislavského Lamača by mala od 1. januára 2021 fungovať nová materská škola (MŠ).
viac
02.09.2020
Biely Kostol pripravuje po šestnástich rokoch novú kontajnerovú školu
Po šestnástich rokoch sa vráti do Bieleho Kostola pri Trnave základná škola (ZŠ). Bude stáť na inom mieste ako jej predchodkyňa, bude kontajnerová a rozrastať sa bude postupne. Podľa starostky Ivety Paulovej by prvých žiakov mala privítať už o rok, v septembri 2021.
viac
09.08.2023
Župa pripravila pre deti z Ukrajiny pobyt v škole v prírode
Prešovský samosprávny kraj (PSK) organizuje tento týždeň rekreačný pobyt pre deti z Ukrajiny. Župná škola v prírode Detský raj hostí celkovo 71 detí, ktoré pochádzajú z Chmeľnického a Zakarpatského regiónu.
viac
23.08.2023
Kraj vybudoval v Nižnom Slavkove most za viac ako milión eur
Prešovský samosprávny kraj (PSK) vybudoval v Nižnom Slavkove v okrese Sabinov most za 1,05 milióna eur. Nahradil pôvodný 72-ročný mostný objekt, ktorý bol v zlom technickom stave. Výstavbu kraj financoval z vlastných zdrojov. Kraj o tom informuje na svojej webstránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %